Väntar med jubel för viktigt arbete
Västerviks fältassistenter önskar sig fler vuxna på stan.
Fältassistenterna Lasse Larsson och Maria Aronson väntar med att jubla, även om socialnämnden beslutat att deras verksamhet ska få vara kvar. Finansieringen är inte klar ännu. Foto: MAGNUS GLANS
Foto:
Vid sitt senaste sammanträde beslöt socialnämnden att de två fältassistenttjänsterna ska finnas kvar, även efter att det tvååriga projektet avslutats i september. En ansökan om statsbidrag till verksamheten har lagts in, men finansieringen är alltså inte klar ännu.
Så här långt har det handlat mycket om att skapa kontakt. Det tar tid att vinna ungdomarnas tillit och respekt och att skapa samarbete med skola, polis och kommunens säkerhetssamordnare.
Fältassistenterna Lasse Larsson och Maria Aronsson är mycket ute på stan. De är vuxna människor som ungdomar kan vända sig till och de är varken föräldrar eller polis. De arbetar också mycket i nätverk, har samtal med de ungdomar under 18 år som dömts till samtalsserier och när ungdomar tagits om hand för fylleri är det de som pratar med föräldrarna.
De ungdomar som är på glid kan få stöd av fältassistenterna.
- Är man orolig, man får ju höra mycket från olika håll, då kan vi ju leda dem åt det håll där hjälpen finns, säger Maria Aronson.
De hoppas naturligtvis på att få fortsätta med sin verksamhet och att då kunna utveckla den. Bland annat vill de starta gruppverksamhet för ungdomar på glid och utveckla verksamheten med föräldrar på stan.
- Det är viktigt att de visar att de bryr sig om sina barn. När det är föräldrar på stan så blir ungdomarna trygga, säger Maria Aronson.
En utveckling av den verksamheten skulle kunna innebära att det kom ut fler nyktra vuxna på stan, föräldrarna skulle kunna få utbildning och lära sig förstå hjälpen. Dessutom skulle föräldrarna kunna utrustas med jackor för att bli mer synliga.
- De ska få känna att det de gör är vettigt.
Det allra viktigaste är att det kommer ut fler vuxna på stan på nätterna. Och att det sätts gränser.
- Det är mest fylleri bland högstadieungdomar och ibland är det elva-tolvåringar.
- Att prata med föräldrarna är den bästa brottsförebyggande åtgärden, säger Lasse Larsson.
Därför oroas de av att föräldrar är undfallande och inte vågar sätta gränser för sina barn.
Positivt är i alla fall att Centrumgården börjat med diskon.
- Det är kanon. När de har disko är det verkligen drogfritt och det funkar också, säger Maria Aronson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!