Vänstertoppar på Västerviksbesök

Höstlov för riksdagsmännen betyder åtminstone för vänsterpartiets del resor ut i landet. Kalmar län är ett av de län som i veckan fått besök. På torsdagen var det Västerviks tur.

Höstlovsbesök. Vänsterpartiets första vice ordförande Alice Åström och hennes riksdagskollega Jacob Johnson besökte på torsdagen Västervik under riksdagens plenifria vecka. Miljöfrågor och kommunikationer var två viktiga frågor i fokus.  Foto: Ellen Kindstrand

Höstlovsbesök. Vänsterpartiets första vice ordförande Alice Åström och hennes riksdagskollega Jacob Johnson besökte på torsdagen Västervik under riksdagens plenifria vecka. Miljöfrågor och kommunikationer var två viktiga frågor i fokus. Foto: Ellen Kindstrand

Foto:

Västervik2007-11-09 00:25
Det var partiets första vice ordförande Alice Åström och hennes riksdagskollega Jacob Johnson, ledamot i EU-nämnden och suppleant i miljö- och jordbruksutskottet, som på torsdagen besökte Västervik. Här var det snabbt miljöfrågorna som hamnade i fokus.
- Östersjöns situation är en av de två miljöfrågor vi driver extra hårt just nu, berättar Jacob Johnson och berättar att partiet sökt extra medel ur statsbudgeten till projektet Livrädda Östersjön.
I Västervik besöktes miljö- och byggnadskontoret och där fick politikerna redovisat olika projekt där kommunen jobbar med förbättringar av vattenmiljön.

- Det gjorde det extra tydligt för oss hur beroende man i en liten kommun är av att få pengar från staten, berättar Alice Åström och fortsätter:
- Det är ju inte bara Västerviksborna, utan stora delar av Sverige, som har glädje av skärgården. Men många turister gör belastningen på kommunen stor och det är kommunen som själv får stå för kostnaderna.
En viktig koppling att ha med sig till riksdagen, menar både Alice Åström och Jacob Johnson. De poängterar att den här typen av besök är ytterst viktiga för att ha bra underlag och verklighetsförankring vid exempelvis samtal med och frågor till miljöministern.

Även vikten av bra kommunikationer, inte minst via en utbyggd järnväg, togs upp vid Västerviksbesöket.
- Det är en genomgående fråga i hela länet. Det är många kommuner som satsar stort och som skulle kunna utvecklas mer men som inte har möjlighet på grund av dålig infrastruktur, säger Alice Åström.
Hon betonar vikten av att liksom på kommun- och landstingsnivå skapa en statlig investeringsplan där större projekt kan planeras långsiktigt. Att som i dag baka in dem i den ordinarie budgeten skapar orättvisa för mindre kommuner, menar hon.

- Om ett projekt kostar mer än vad som sagts från början kan det för mindre kommuner betyda att andra projekt får skjutas fram i tid. I storstadsregioner finns större möjligheter att förskottera pengar. Det är egentligen ett vansinnigt system ur såväl miljö- som samhällsekonomiskt perspektiv, säger Alice Åström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om