Vanligt att okända tar kontakt

Att bli kontaktad av okända personer på internet är ganska vanligt, både på Facebook och andra forum. Skepsisen mot främmande män på nätet är större än den mot främmande kvinnor, det säger en grupp elever från Ellen Keyskolan. - Man har ju alltid fått höra att man ska akta sig för fula gubbar, inte för fula tanter, säger Ida Olsson.

Foto: Ola Axman

Västervik2012-05-24 00:00

Patrik Ask, Simon Johansson, Robert Preusse, Ida Stenbeck, Anna Thea Matsson, Allis Winqvist och Ida Olsson går i klass 9P på Ellen Keyskolan och de har lite olika erfarenheter av livet på nätet och vilka personer man kan få kontakt med.

De har inte pratat om nätsäkerhet i skolan men många har fått information hemma.

- När min syster började vara ute på internet pratade pappa med henne och sa att hon måste tänka på vad hon lägger ut, säger Robert.

Robert säger att det nog är vanligare att tjejer är oroliga för att bli kontaktade av främlingar på nätet. Alla i gruppen säger att det känns osannolikt att en kvinna skulle ta kontakt med en yngre kille, och att man är mer skeptisk mot främmande killar.

- Det känns mer seriöst om en tjej tar kontakt än tvärtom. Jag har väl förutfattade meningar, man har ju alltid fått höra att man ska akta sig för fula gubbar, inte för fula tanter, säger Ida O.

De flesta använder Facebook mer än andra chattrum och det händer ganska ofta att främmande personer skickar vänförfrågningar. Eleverna säger att Facebook känns tryggt, där har man bättre koll på vilka som skriver, och om någon främling vill bli kompis blir de ofta nekade. För ett tag sedan var det en person som kontaktade nästan alla tjejer i klassen och frågade om de ville ses.

- Det var ganska obehagligt, man undrade vem det var. Om jag visste att en person som kontaktade mig bodde långt bort skulle det kännas bättre, det känns värre om personen bor nära. Jag skulle nog inte vilja träffa en anonym person från nätet, säger Anna Thea.

Patrik säger att han skiljer ganska mycket på internet och den fysiska verkligheten. Han säger att man pratar annorlunda på nätet och att han inte tar det som skrivs på så stort allvar.

Hela gruppen tycker att det är svårt att veta när man ska anmäla sådant som skrivs på nätet, och en del har inte koll på vad som är olagligt och inte.

- Om någon skulle trakassera mig eller skriva att personen vet exakt var jag bor och var jag brukar gå, då skulle jag nog kunna anmäla det, säger Robert.

Ida S tycker att det är roligt att prata med okända människor på nätet, så länge som det bara är vanligt snack. Allis säger att hon inte brukar ta främlingar som kontaktar henne på allvar.

- Om någon skriver något till mig brukar jag bara vara oseriös. Kanske säga att vi kan ses på nån plats och sen inte dyka upp. Jag är ganska skeptisk till främlingar på nätet, jag litar inte på dem. Om en kompis skulle bli utsatt för trakasserier på nätet skulle jag säga åt henne att sluta svara.

  • Ta en liten stund varje dag och prata om internet med ditt barn! Prata på samma sätt som man frågar vad som hänt i skolan, på träningen eller när de var ute och lekte på gården. För många unga idag är det ingen större skillnad på att träffas via en dator eller på riktigt.
  • Våga vara vuxen och sätt gränser! Det är aldrig bra för barn att använda datorn för länge eller besöka sidor med stötande innehåll. Särskilt inte om det börjar gå ut över skolarbetet eller den fysiska hälsan. Sätt tydliga tidsgränser om du anser att barnet surfar för mycket eller för länge. Säg ifrån om du anser att barnet är inne på sidor med ett innehåll som du inte tycker passar.
  • Våga vara nyfiken! Fråga hur saker fungerar. Barnen är experterna och de vill gärna visa att de kan. Låt dem visa dig vilka sidor de gillar att besöka och vilka deras favoritklipp är.
  • Lär dig själv! Ta några minuter då och då för att surfa runt på olika ungdomssidor för att se hur de ser ut. På så sätt får du en större förståelse om hur tillvaron på nätet ser ut för ditt barn.
  • Sätt upp gemensamma regler! Prata med barnet om hur länge hon eller han ska få surfa. Barnet kanske själv har tankar om hur lång tid som är okej. Prata även om vad för slags information om sig själv som är okej att publicera.
  • Hjälp till att anmäla om något skulle hända! Om barnet råkar ut för något på nätet, var inte fördömande. Lyssna på barnets berättelse och låt barnet visa dig vad som hänt, så att du själv kan få en bild av händelsen. Anmäl alltid! På de allra flesta sidorna finns en anmälningsfunktion. Den brukar finnas längst ner på sidorna och stå under antingen "anmäl" eller "abuse". Om förövaren finns i barnets närhet, till exempel går i samma skola är det bra att informera skolan om vad som har hänt. Mobbning och utsatthet på internet har nästan alltid en koppling till situationen i skolan eller i klassen.
  • Var en bra förebild! Försök att leva som du lär när det gäller internet. Om man vill att barnet ska bete sig på ett visst sätt på nätet, kan det vara bra att även själv följa de regler som har satts upp.
  • Var där! Du behöver inte vara på alla sidor som barnen besöker för att "vara där". Det räcker ibland med att förstå vad de pratar om. Då är det lättare för dig att finnas där när de vill prata om sina upplevelser, positiva som negativa. Du kan vara där när något gått snett och de behöver hjälp. Eller du kan vara där som en närvarande vuxen på nätet.
  • Källa: Surfa Lugnt, en nätverksorganisation som har funnits sedan 2005 och som arbetar för ökad trygghet och säkerhet på nätet. Surfa Lugnt samordnar ett nationellt initiativ för att höja vuxnas kunskaper om barns och ungas vardag på Internet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om