Vanliga svaret till krisande föräldrar: "Ni gör rätt"

Barnet bråkar med sina syskon, eller är orimligt arg, eller vill inte sova – och du undrar vad du ska ta dig till? Lugn. Regionens nya föräldralinje ska förebygga psykisk ohälsa hos barn och unga, och det handlar ofta om att försäkra föräldrarna om att de är på rätt väg.

Magdalena Ståhle är basenhetschef för barn- och ungdomshälsan i region Kalmar. Den nya föräldralinjen ska hjälpa till att förebygga psykisk ohälsa hos barn och unga. Ofta handlar det om att stärka föräldrarnas tilltro på sin egen förmåga.

Magdalena Ståhle är basenhetschef för barn- och ungdomshälsan i region Kalmar. Den nya föräldralinjen ska hjälpa till att förebygga psykisk ohälsa hos barn och unga. Ofta handlar det om att stärka föräldrarnas tilltro på sin egen förmåga.

Foto: Montage

Västervik2023-08-24 21:00

Magdalena Ståhle är basenhetschef på barn- och ungdomshälsan, dit föräldralinjen tillhör. Föräldralinjen är en del av primärvården, och ska fungera som första linjens kontakt. 

– Vi jobbar med psykisk hälsa hos barn och unga, och vi ska även jobba förebyggande. Det här är ett sätt att jobba förebyggande, hit kan föräldrar höra av sig om de känner sig vilsna eller inte vet om man gör rätt. Ofta handlar det om att stärka föräldrar i sin föräldraroll och förstärka föräldrars tilltro till sig själva och sin förmåga, berättar Ståhle. 

Föräldralinjen bemannas av socionomer och psykologer, och bokas via 1177. Alla föräldrar med ett barn i åldern 6–17 år kan höra av sig. Föräldern loggar in med bank-ID och bokar en tid. Det kostar ingenting. 

Även kommunen har en familjeenhet dit man kan ringa hur skiljer sig regionens verksamhet från kommunens? 

– Vi har ju fokus på det som handlar om hälsa och sjukvård, och här just psykisk hälsa. Vi ställer dock inga diagnoser, utan jobbar mer med förhållningssätt och olika beteenden. Idag pratar man mycket om psykisk ohälsa, och det kan oroa föräldrar. 

Vad är föräldrar oroliga över? 

– Det är framförallt "Tänk om jag gör fel?", "Tänk om jag missar någonting?". Det skrivs mycket om psykisk ohälsa hos unga, och då är man orolig att ens egna barn ska drabbas, säger Ståhle, och fortsätter: 

– De flesta föräldrar vill prata om utmaningarna med andra i sin närhet, men det är inte alltid möjligt idag. Vi är väldigt individualistiska, och det gör att man kan känna sig utelämnad åt sig själv. Det är väldigt ofta vi säger till föräldrar att de gör helt rätt. 

Kan man ringa er om barnet mår dåligt i skolan och man vill ha hjälp att hantera det? 

– Nej, inte just det. Då sitter vi på pottkanten eftersom vi inte kan göra någonting åt skolsituationen, och rekommenderar att man tar kontakt med kommunen, säger hon. 

Så, inte skolan. Men i princip allting annat. 

– Det kan handla om oro, ilska, nedstämdhet, kriser, gränssättningsproblematik, syskonbråk, sömn och stress. Sådant som kan leda till att man kan må väldigt dåligt. Och innan barnet börjat må väldigt dåligt är meningen att man ska ringa till oss, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!