Vändningen: Majoriteten backar om fritis på landsbygden

Barn- och utbildningsförvaltningen ber om mer pengar för att klara sin verksamhet för hösten. Får man pengarna hoppas man också kunna rädda fritidsverksamheten på landsbygden.

Andreas Billtorp (M), barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Andreas Billtorp (M), barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Foto: Karin Hertz

Västervik2024-02-23 14:30

Det är skolpolitiker från de fyra partierna i den styrande koalitionen, M, KD, WP och L, som undertecknat ett gemensamt pressmeddelande. Där säger man att man går fram och ber om fem miljoner kronor extra till skolan och barnomsorgen. Det är pengar som behöver redan till terminsstarten i höst.

Det är framförallt två skäl:

• Vissa skolor står inför en väldigt tuff bemanningssituation med personalnerdragningar inför höstterminen. Vi har bland annat skrivit om ett tufft läge för några skolor i norra kommundelen.Barn- och utbildningsnämndens ordförande Andreas Billtorp säger att han mötts av samma bild när han gjort skolbesök.

• Den pedagogiska omsorgen på landsbygden ser ut att kunna leva vidare. Andreas Billtorp säger att det tidigare förslaget att lägga ner handlade om den pedagogiska kvaliteten. På kommunens minsta orter tar förskolorna emot barn i skolåldern under den tid som barnen behöver skolbarnomsorg. 

Det betyder att förskolepersonalen både ska tillgodose förskolebarnens och fritisbarnens behov. Med extrapengarna tror Billtorp att man kan stärka möjligheterna att ge förskolebarnen den pedagogik de har rätt till, samtidigt som man tar emot fritidsbarn.

På måndag finns nedläggning av den pedagogiska omsorgen i Almvik, Blankaholm, Odensvi, Totebo och Ukna med på dagordningen. Sedan tidigare stod det klart att flera andra partier inte stod bakom en nedläggning.

Om ärendena stryks, eller om man kommer att hantera det på annat sätt vet inte Andreas Billtorp. Men när även M, KD och L svängt så finns det rimligen inte någon majoritet för en nedläggning.

Enligt Andreas Billtorp har äskandet om mer pengar lagts fram till kommunledningen, och man har fått uppmuntrande svar. Samtidigt säger han att extramiljonerna till hösten bara är en temporär lösning.

– Det är plåster på såren.

Han säger att framförallt grundskolan har en historia av återkommande underskott. Man behöver undersöka vad de beror på.

Handlar det om att det behövs mer pengar eller att ni behöver göra något åt strukturen?

– Det är det vi behöver undersöka.

En säger dock att någon ny vända där man tittar på landsbygdsskolornas framtid ska det inte bli. Den vägen är redan undersökt.

Jonas Jalkteg från Westerwikspartiet är nöjd med att man kommit fram till den här uppgörelsen inom koalitionen.

– Vi är nöjda, både vi i Westerwikspartiet och partierna i koalitionen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!