Gatan skulle stängas av – får för stora konsekvenser

Bullret på Hamngatan måste minska. Tjänstemännen tänkte göra ett försök med att stänga av Strandvägen vid lilla strömmen, så att trafik till och från Piperskärr/Gränsö skulle ta långa vägen runt stan. Det nobbas av politikerna.

För att få ner bullernivåerna på Hamngatan föreslog tjänstemännen att försöka leda bort trafik med en avstängning vid Lilla Strömmen. Politikerna skulle dock helst vilja mäta bullret på Hamngatan idag, för att se om asfalteringen gett effekt.

För att få ner bullernivåerna på Hamngatan föreslog tjänstemännen att försöka leda bort trafik med en avstängning vid Lilla Strömmen. Politikerna skulle dock helst vilja mäta bullret på Hamngatan idag, för att se om asfalteringen gett effekt.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västervik2023-09-22 05:00

Bullret på Hamngatan måste minska. Ett tjänstemannaförslag för att råda bot på trafikmängden på Hamngatan var att stänga av en annan central gata - Strandvägen, i höjd med lilla strömmen, nu i höst. Tjänstemännen ville mäta hur trafikflödet förändrades på Hamngatan, under en avstängningsperiod på två månader. 

Förhoppningen var att trafik till och från Gränsö/Piperskärr skulle ta omvägen via allén mot stadens nordvästligare delar. 

Avstängningen blir dock inte av. Kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU) tror på andra lösningar. 

– Att stänga av vid lilla strömmen kommer säkerligen innebära färre fordon på Hamngatan, men det är en oproportionerligt stor åtgärd med tanke på vilka konsekvenser det får för handeln i centrum, säger KSAU-ordförande Harald Hjalmarsson (M). 

Efter att boende nära gatan lämnat in klagomål 2020 visade miljö- och byggnadsnämndens utredning att bullret är hälsovådligt högt. Vid flera hus överstiger bullernivåerna 65 decibel, vilket är det högsta tillåtna.

Miljö- och byggnadsnämnden gav väghållaren – kommunen – till februari 2024 på sig att sänka bullernivåerna. 

undefined
Harald Hjalmarsson (M), ordförande i kommunstyrelsen samt kommunstyrelsens arbetsutskott.

Harald Hjalmarsson (M) menar dock att bullermätningen borde göras om.

– Ljudundersökningen bygger på en schablon över trafikmängden. I och med att vi har gjort rätt mycket insatser på Hamngatan, för att få ner hastigheten och ljudet, säger de som vistas i det området att det nu är en väsentlig skillnad.

Han påpekar bland annat att man lagt ny asfaltsbeläggning på gatan. 

– Att mäta via en schablon är väldigt fyrkantigt. Vi menar att det måste vara verkligheten som gäller. 

När avstängningen av Strandvägen var uppe på KSAU:s bord beslutade politikerna att återremittera ärende, och i dialog med Miljö- och byggnadsnämnden se om det går att se över bullerutredningen. 

Och alltså ställa sig med en bullermätare på Hamngatan? 

– Ja, vi tycker att verkligheten och inte en schablon borde styra, säger Hjalmarsson.  

Långsiktigt är planen att göra Hamngatan till ett gångfartsområde. Gångfartsområdet ska sträcka sig från Stenhamraparkeringen, via Hamngatan och Storgatan upp till Stadsparken.

Av trafiklogistiska skäl behöver omgörningen av Storgatan komma före Hamngatan – och Storgatan kommer börja göras om tidigast hösten 2024. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!