Vändela talar ut

"Folk borde hoppa på den här journalisten i stället för oss", säger en av kvinnorna bakom Västerviks kvinnojour Vändela. De vill förklara vad de står för och vad deras arbete med och för kvinnor egentligen handlar om.

Omstridd ordförande. Det blåser friskt kring Ireen von Wachenfeldt, ordförande i Roks. Kvinnorna bakom Västerviks kvinnojour Vändela säger med eftertryck att de inte känner igen sig i den bild av Roks som har målats upp i medier den senaste tiden.

Omstridd ordförande. Det blåser friskt kring Ireen von Wachenfeldt, ordförande i Roks. Kvinnorna bakom Västerviks kvinnojour Vändela säger med eftertryck att de inte känner igen sig i den bild av Roks som har målats upp i medier den senaste tiden.

Foto:

Västervik2005-06-02 00:25
Fem kvinnor möter oss i korridoren när vi kommer till den lokal där vi har stämt träff. De är några av de mest aktiva inom Västerviks kvinnojour Vändela. Det första de säger är att de inte vill vara med på bild i tidningen. Det andra de säger är att de inte vill ha sina namn publicerade.
- Det här är en liten stad. Vi har råkat ut för män som har hotat och förföljt oss i våra hem på grund av vårt arbete i kvinnojouren, säger en av dem.
VT har valt att tillmötesgå deras önskemål.

Det har blåst rejält kring kvinnojourerna sedan SVT sände de båda dokumentärerna Könskriget. Där framställs Roks (Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige) som fanatiska feminister och kidnappare. Roks försvarar sig med att programmet är hårdvinklat och att citat har tagits ur sina sammanhang och därmed blir kraftigt missvisande.
- Vi kände inte igen oss alls i programmet, säger kvinnorna från Vändela. Folk borde hoppa på den här journalisten i stället för oss.
Programmet är anmält till Granskningsnämnden från flera håll. Ändå anser många att det har ställt till med stor skada och äventyrar förtroendet för kvinnojourernas arbete.

När jag frågar kvinnorna från Vändela om de tycker att det finns ett kvinnohat i samhället, ser de förfärade ut.
- Kvinnohat? Va? Det har jag inte sett. Och inget manshat heller.
Jag visar dem ett pressmeddelande från Roks hemsida, där det står: "Roks verksamhetsfokus är samhällets kvinnohat, inte manshat".
- Vi har aldrig hört talas om "samhällets kvinnohat" från Roks förut, säger de. Vändela arbetar för att de kvinnor vi möter ska känna att de har rätt att jämbördigt leva sida vid sida med män. Vi får inga direktiv från Roks.
Vändelas koppling till Roks består av att de betalar en medlemsavgift till organisationen och har möjlighet att delta i olika utbildningar och kurser. I övrigt styr Vändela sin verksamhet själva. De erbjuder samtal, stöd, medmänsklighet, hjälp med akut boende och myndighetskontakter för de kvinnor som söker upp dem.
- Vi uppträder så att de känner sig trodda. Det handlar om en kvinna som möter en annan kvinna. Det är inte märkvärdigare än så.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om