Vänd ekonomin rätt efter sommaren

Under semestern är det inte svårt att få kulorna att rulla. När vardagen är här är plånboken och bankkontot tommare än de borde vara.

Tips: Att baka sitt eget bröd är både billigare och godare. Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Tips: Att baka sitt eget bröd är både billigare och godare. Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX

Västervik2008-08-22 00:07
På hösten kan det vara dags att se över sin ekonomi och fundera över vad som kan förbättras. Det finns sätt att komma på fötter igen om kassan blivit skral under sommarledigheten.I Konsumentverkets broschyr Koll på pengarna (www.konsumentverket.se) finns många tips, bland annat på hur man gör en budget.Ett tips är att redan nu börja spara till nästa års semester. Räkna ut vad årets semester kostade. Dela beloppet med tio och ordna en månatlig autogiroöverföring till semesterkontot på det beloppet från och med september.Fler efter-semestern-tips
Sälj saker. Rensa garderober, vind och källare. Se upp med småutgifter, till exempel fika, veckotidningar, godis och läsk. Ta med matlåda till jobbet. Betydligt billigare än att äta ute. Handla prismedvetet. Lär dig priset på sådant som du köper mycket och ofta. Välj det som är prisvärt i varje butik. Köp frukter och grönsaker beroende på säsong. Utnyttja extrapriser. Baka eget bröd. Billigare och godare än köpt. Ha knytkalas tillsammans med vännerna i stället för att gå ut på krogen. Slopa impulsköpen. Gå hem och fundera på om du verkligen behöver den där reaprylen. Gå tillbaka nästa dag om fortfarande tycker att den är nödvändig. Sluta röka eller snusa. Den som röker ett paket cigaretter per dag tjänar runt 18 000 kronor per år på att sluta. Tre snusdosor i veckan blir cirka 5 500 kronor per år. Se upp med bilkostnaderna. Samåk, promenera eller cykla till jobbet. På Konsumentverkets hemsida finns en bilkalkyl där du kan se hur mycket din bil kostar att köra per mil. Spara för kommande räntehöjningar. Inflationstakten ligger på 4,4 procent och det är den högsta på nästan 15 år. Det är stor risk för att Riksbanken höjer räntan under hösten. Amortera på bolånen. Ett bra sätt att spara, och räntekostnaderna blir på sikt lägre. Jämka om du har stora räntekostnader eller köper hushållsnära tjänster. Räntorna har stigit och det innebär att ränteavdragen blir högre. Även den sänkta fastighetsskatten påverkar ränteavdragen, så många kommer att få tillbaka mer pengar. Gör en genomgång av försäkringar och begär in offerter från andra försäkringsbolag. Var med i a-kassan. Skriv avtal med elleverantören även för rörligt pris. Tillsvidarepriset du har om du inte har avtalat något pris är oftast högre. Se till att du köper elen där du får lägst pris. Se upp med tv- och telekostnader. Det är lätt hänt att sådana kostnader blir orimligt höga. Kanske behöver du inte ha alla tv-kanaler du betalar för?
Fler tips på
www.konsumentverket.sewww.ikanobanken.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om