Valupptakt på agendan på års(m)öte

Valupptakten var tydlig på moderaternas årsmöte i Västervik där riksdagsmannen Henrik S Järrel, som även är ledamot i konstitutionsutskottet, talade om det arbete som föregår valet för den borgerliga alliansen. Han tog även chansen att belysa de fel som den sittande majoritetsregeringen gjort.

Valupptakt. Henrik S Järrel talade om spelet bakom det stundande valet vid moderaternas årsmöte där Axel Nilsson (till vänster) omvaldes till partiföreningens ordförande.Foto: Anders Steiner

Valupptakt. Henrik S Järrel talade om spelet bakom det stundande valet vid moderaternas årsmöte där Axel Nilsson (till vänster) omvaldes till partiföreningens ordförande.Foto: Anders Steiner

Foto:

Västervik2006-02-11 00:25
Henrik S Järrel kan inte göra några specifika uttalanden om de förhör som nu genomförs i konstitutionsutskottet med anledning av regeringens handlande i samband med flodvågskatastrofen i slutet av 2004.
- Jag kan berätta om hur utfrågningarna går till men inte säga något om resultaten eftersom utfrågningarna inte är klara.

På torsdag hålls det sista planerade förhöret med statsminister Göran Persson. Därefter lämnar konstitutionsutskottet ett betänkande till riksdagen där det behövs ett initiativ från minst 35 ledamöter för en misstroendeförklaring kan bli aktuell.
- Får man döma av den senaste utfrågningen av Hans Dahlgren så tycker jag inte att han stärkte sin trovärdighet, säger Henrik S Järrel.

När det gäller det stundande valet är han desto mer talför.
- Vi har bättre förutsättningar den här gången eftersom arbetet påbörjades redan två år före valet. Det är av stor vikt att i god tid bygga upp ett förtroende bland väljarna och samordna fyra partier som har egna hjärtefrågor, säger Henrik S Järrel.
Sex arbetsgrupper, där moderaterna har ordförandeposter i de som behandlar ekonomi- och budgetfrågor samt utrikes- och säkerhetspolitik, presenterar i dagarna vad de kommit fram till.
- Förslagen ska stötas och blötas i partigrupperna och sedan ska en gemensam valplattform presenteras i augusti.
Mycket arbete föregår denna gemensamma plattform eftersom det fortfarande finns frågor där de fyra partierna inte kunnat enas: miljö och energi, Natomedlemskap och fastighetsskatten är sådana frågor.

De fyra partierna kommer antagligen att presentera var sin riksdagslista.
- Det kommer sannolikt inte att bli en gemensam allianslista eftersom det blir svårt för väljarna att skilja ut vilket parti de ska lägga sin röst på, säger Henrik S Järrel.
Inför valet tippar han också att det kommer att bli "singelutspel" från partierna för att locka väljare. För att lösa de inbyggda problemen med en alliansregering kommer det att behövas ett samverkanskansli och i det sammanhanget jämför han med den sittande regeringen.
- Minoritetsregeringen har inte en gemensam valplattform med stödpartierna.
Detta blir en svårighet för dem, menar han.Fotnot: Vid mötet omvaldes Axel Nilsson som partiföreningens ordförande och Anders Helderud som vice ordförande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om