Valstadskolan blir friskola med riksintagning

Hushållningssällskapet blir huvudman från årsskiftet.

Foto: HANS BRANDIN Från årsskiftet blir Valstadskolan i Gamleby friskola med Hushållningssällskapet som huvudman, förutsatt att Skolverket bifaller sällskapets ansökan om att starta friskola. Helgesboskolan blir också friskola efter samma förutsättningar. Hushållningssällskapet driver redan en friskola med 200 elever utanför Växjö.

Foto: HANS BRANDIN Från årsskiftet blir Valstadskolan i Gamleby friskola med Hushållningssällskapet som huvudman, förutsatt att Skolverket bifaller sällskapets ansökan om att starta friskola. Helgesboskolan blir också friskola efter samma förutsättningar. Hushållningssällskapet driver redan en friskola med 200 elever utanför Växjö.

Foto:

Västervik2005-02-10 00:25
Naturbruksgymnasierna i Kalmar län kan komma att byta huvudman kommande årsskifte. Två av skolorna blir friskolor och den tredje övertas av Kalmar kommun.
? Vi ser det som långsiktiga lösningar som stärker skolornas möjligheter att utvecklas, säger Roland Åkesson, ordförande i Kommunalförbundet Naturbruksgymnasierna i Kalmar län.
? Jag tycker det är bra att skolan får en ny huvudman, säger rektor Lars-Gunnar Fransson. Det är bra att Hushållsningsällskapet får ansvar för skolan eftersom det har erfarenhet av att äga och driva ett natbruksgymnasium och har gjort det på ett bra sätt. Det är också positivt att det blir en friskola för det innebär riksrekrytering och vi kan få ännu fler elever hit.

Kommunalförbundet har tre gymnasieskolor: Valstad i Gamleby, Helgesbo söder om Mönsterås och Ingelstorp utanför Kalmar. Skolorna drevs av landstinget fram till 1999 då länets tolv kommuner gick samman i ett kommunalförbund och tog över.
Kommunerna ansåg att skolorna var för dyra i drift för en enskild kommun och alternativet till övertagandet kunde bli nedläggning.
? Sedan dess har ekonomin förbättrats, främst genom att allt fler elever söker till skolorna. Det är tre skolor i gott skick som vi överlåter, säger förvaltningschef Per-Olof Ohlsson.

Hushållningssällskapet Kalmar-Kronoberg-Blekinge kan komma att bli ny huvudman för Valstad och Helgesbo. Det är en medlemsägd rådgivningsorganisation som arbetar med utveckling av lantbrukföretagen och landsbygden.
Organisationen driver redan Ingelstad Naturbruksgymnasium i Kronobergs län, en friskola som finansieras med den s.k. friskolepengen. Även Valstad och Helgesbo blir friskolor under förutsättning att Skolverket ger sitt godkännande.
? Våra skolor har utbildningar av riksintresse, men kan bara rekrytera elever i det egna länet. För friskolor finns inga hinder mot riksintagning. Det ger skolorna större möjligheter att utvecklas, säger Per-Olof Ohlsson.

Det finns ytterligare ett skäl till försäljningen av skolorna. Några av kommunerna som står bakom anser att kostnaderna är för betungande. Därför har målet för Kommunalförbundets presidium, som skött förhandlingarna, varit att kommunerna ska gå skadeslösa ur affären, samtidigt som de nya huvudmännen får ekonomiska förutsättningar att driva skolorna vidare. Den sammanlagda besparingen för länets kkommuner blir 17 miljoner kronor.
En av skolorna, Ingelstorp, fortsätter i kommunal regi. Den övertas av Kalmar kommun som kommer att driva den vidare inom ramen för Kalmarsunds Gymnasieförbund, där även Borgholm, Mörbylånga och Torsås ingår. Förbundet driver idag gymnasium och vuxenutbildning på sju skolor och utreder just nu ett eventuellt övertagande av Ingelstorpskolan.

Ordföranden i Hushållningssällskapet, landshövding Sven Lindgren och vd:n Mats Halling besökte direktionens möte för att informera om Hushållningssällskapet Kalmar-Kronoberg-Blekinge. Direktionens ledamöter var också intresserade av att få veta hur Hushållningssällskapet planerade för Valstadskolans och Helgesboskolans framtid när de övertar skolorna.
Mats Halling redogjorde på ett informativt sätt om historik, verksamhet och framtid. Av informationen framgick att hushållningssällskapen i Sverige (19 st för närvarande) är en nära 200-årig organisation som har sina stadgar fastställda av regeringen. De har 4 300 medlemmar och är politiskt fristående.

Hushållningssällskapet bedriver sedan år 2000 friskola vid Ingelstad Naturbruksgymnasium med ca 200 elever. Inriktningarna är jordbruk, djurvård, häst, NV och en fyraårig variant av naturbruksprogrammet.
Hushållningssällskapet anser att utbildning är en grundläggande verksamhet för att utveckla landsbygdens näringsgrenar och i detta perspektiv passar naturbruksgymnasierna väl in i verksamheten.

Sällskapet avser att driva skolorna utan särskilt vinstintresse och allt eventuellt överskott stannar på skolan för att investeras i maskiner och byggnader samt för att utveckla personalen. Man menar att skolornas kompetens finns hos dess personal och det är från dessa utvecklingen av skolorna skall initieras. Skolorna finns i ett eget dotterbolag i koncernen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om