Driftsbidragen har börjat betalas ut. Enskilda vägar som är längre än en kilometer får bidrag från Trafikverket och kommunen, för att täcka kostnaderna för skötseln. Trafikverket står för den största delen av bidragen, oftast 70 procent. Därtill kommer kommunens bidrag. Om det inte räcker får de närboende betala det som saknas.
För Mörtvik-Mommehåls del har bidraget tidigare inneburit runt 10 000 kronor från kommunen, som nu senast höjdes till 15 000.
– Då ska det sättas i relation till att vi fick uttaxera 20 000 av medlemmarna förra året för att täcka kostnaderna. Vi brukar behöva uttaxera vart tredje år, för då har pengarna inte räckt till... Så teoretiskt sätt borde höjningen täcka kostnaderna, berättar Persson.
Han förklarar att uttaxeringen baseras på ett index över hur mycket man nyttjar vägen.
– De som bor långt ut i änden får därmed betala mer. På vår väg varierar det mellan 1–13 procent av uttaxeringen. Många som bor vid enskilda vägar börjar bli äldre, och då kan det bli en rätt stor del av pensionen. Om kommunen håller i det här kommer medlemmarna behöva betala mindre, så det är en jättebra hjälp, säger Persson.
Kommunstyrelsens 1:e vice ordförande, Conny Tyrberg (C), är nöjd över höjningen.
– De enskilda vägarna i kommunen är totalt 50 mil, så det är en anseenlig sträcka. Enskilda vägar går ju in till byar, men de ska vara lika farbara och tillåtna att åka på som allmänna vägar, med skillnaden att de sköts av de som bor utefter vägen.
De enskilda vägarna nyttjas av både posten, hemtjänst och skolskjuts.
– De är också väldigt viktiga för friluftslivet, och skogsnäringen, där många transporter börjar på en enskild väg, säger Tyrberg.
Mörtvik-Mommehål samfällighetsförening sköter driften av vägen som leder till klätterklippan Mommehålsstenen.
– Det är en väldigt populär klippa och det kommer många turister dit, och för dem måste vi hålla öppet, berättar Persson.
För enskilda vägar längre än en kilometer sker utbetalningen automatiskt. Om vägen är kortare än en kilometer kan man ansöka om bidrag. Nytt för i år är också att investeringsbidraget återkommit.
– Investeringsstödet ska gå till engångsavgifter, till exempel om man behöver laga en brotrumma eller inköp av en snöplog. Det behöver man ansöka om, förklarar Tyrberg.