I dag är 22 av 57 ordinarie ledamöter i Västerviks kommunfullmäktige kvinnor.
Vi ville se om partiernas valsedlar bäddar för ett mer eller mindre jämställt fullmäktige. För enkelhetens skull utgick vi från att partierna får samma antal mandat i höst som vid valet 2018.
Naturligtvis kommer det inte att bli så, men för de flesta partier kommer det på sin höjd att gå något enstaka mandat uppåt eller neråt.
Resultatet blir att antalet kvinnor ökar med fem stycken till 27. Det är Centerpartiet, Moderaterna, Socialisterna och Westerwikspartiet som kommer att bidra till ökningen. Inte något parti ser ut att minska sin kvinnorepresentation.
Högst kvinnorepresentation, och minst jämställda för den som vill, blir Miljöpartiet med 100 procent kvinnor. Å andra sidan har partiet bara två mandat. I dag innehas de av kvinnor, och valsedeln toppas av två kvinnor.
I andra änden av skalan hittar vi Sverigedemokraterna: I dag är endast en av sju ledamöter en kvinna: Anne-Marie Norman. Hon är dessutom ensam kvinna på topp sju på partiets valsedel i år. För kännedom så är kandidat nummer åtta en kvinna.
Känner du dig ensam?
– Nej, jag och mina manliga partikamrater ser varandra som kollegor. Vi har ett bra samarbete.
Men, hon lägger till...
– Jag, och alla i partiet, skulle inget hellre vilja än att fler kvinnor engagerade sig hos oss.
Att arbeta utifrån principen varannan damernas är däremot inget för Anne-Marie Norman.
– I vårt parti håller vi hårt på att kompetens och engagemang ska vara avgörande.
Hon tror ändå att det faktum att hon är kvinna kan ha betydelse för politiken. Hennes hjärteområde är barn- och skolfrågor. Anne-Marie Norman tror att "mjuka" frågor kan ha högre status bland kvinnor, medan männen talar om ekonomi och tillväxt.
Kan det vara så att man som kvinna känner tveksamhet inför ett mansdominerat parti. Att det partiet inte tar de mjuka frågorna på allvar?
– Så kan det vara, men då vill jag att man läser igenom vårt partiprogram och vad vi står för. Vi har en politik för hela familjen.
Ett parti som resonerar annorlunda är Centerpartiet. Anette Torstensson säger att kvinnorepresentationen på valsedeln är något partiet jobbat hårt med. Man försöker tillämpa principen varannan damernas, och har klarat det på valsedelns övre del.
Kritiker befarar att det är en princip som kan leda till att folk kvoteras in, inte för sin kompetens, utan för sitt kön. Hur ser du på den kritiken?
– Vi skulle aldrig placera någon högt på listan som inte har partiets förtroende.
Hon beskriver hur partiets urvalsprocess går till med interna provval som följs upp med samtal med kandidaterna. Anette Torstensson pekar också på att Centerpartiet, och ytterligare några partier har en lång tradition med inflytelserika kvinnoförbund. Det bäddar för att det finns fler starka kvinnliga kandidater att tillgå.
Har det någon betydelse om det är hälften kvinnor i fullmäktige?
– Jag tror det. Det finns ändå vissa skillnader i vad man är intresserad av, svarar Anette Torstensson.
Samtidigt lägger hon till att de skillnaderna kan minska med tiden. Hon tycker sig se att yngre generationer är mer jämställda.
Sverigedemokraten Anne-Marie Norman tror att även hennes parti kommer att få fler kvinnor med tiden, men det kommer att kräva att partiet arbetar aktivt.
– Absolut, det flyger inte några stekta sparvar in i munnen, man måste jaga dem och fånga dem.