"Våld undviks med rätt bemötande"
Visst förekommer det verbala hot. Och en och annan örfil räknar omsorgspersonalen på Topasen med att få ta emot. Men så mycket våld tycker de inte att de utsätts för och att de kan undvika det beror på det sätt de bemöter de boende på.
Engagerade. Liselotte Månsson (längst till vänster) är enhetschef för handikappomsorgen och stolt över omsorgspersonalens engagemang. Lisbet Looström Karlsson, Stefan Wiklund och Tobias Lindvall arbetar alla på Topasen där de så gott som dagligen utsätts för verbala hot, men med hjälp av sitt engagemang och sätt att bemöta de boende kan de undvika våld.Foto: Anders Liljegren
Foto:
- Det kan vara väldigt trevligt, men det kan man aldrig veta, säger Stefan Wiklund som arbetar på Topasen.
Liselotte Månsson, enhetschef för handikappomsorgen, flikar in:
- Men om ni tänker er en dag som inte är så trevlig, då kan det börja redan på morgonen med någon som inte vill klä på sig.
- Eller vid medicindelningen, om någon inte vill ta sin medicin, säger Tobias Lindvall.
Vid sådana tillfällen kan det hända att personalen får komma till den boende flera gånger innan deras ärende är utfört.
- I går var det en som sa "kom tillbaka om en timme - gå härifrån!" När jag kom tillbaka och då var det "vad trevligt att du kommer!" berättar Lisbet Looström Karlsson.
Omsorgspersonalen har vid två tillfällen, det senaste för ett halvår sedan, utbildats för att kunna hantera hotfulla situationer. Utbildningen ska följas upp en gång om året och de har också utarbetat en handlingsplan för hur de ska hantera hot och våld. I planen ingår till exempel instruktioner för när personalen ska kontakta polisen, praktiskt har de också fått lära sig humant självförsvar och de som kommer nya till Topasen får en genomgång om hur de ska agera.
- Det förekommer inte mer hot på Topasen än på enheten i stort. Jag kan tänka mig att det förekommer mer hot och våld på demensboenden. Det handlar om bemötande. Det är inte många hotfulla situationer som leder till våld om man bemöter det rätt, säger Liselotte Månsson.
Omsorgspersonalen på Topasen har lång erfarenhet, vilket naturligtvis underlättar.
- Vi känner igen när det ska hända något, säger Angelica Roldan.
Erfarenheten har också lärt dem när det är läge att bemöta en hotfull situation och när det inte är det utan är bättre att gå undan.
Angelica Roldan säger att visst är det obehagligt med vetskapen om att en situation när som helst kan vända och bli hotfull.
- Det är olika hur man fungerar som person, men vissa har tagit illa vid sig - de boende också, säger Stefan Wiklund.
För dem som känner obehag eller blir utsatta får något finns hela tiden ett stöd med handledning. Vid en extra hotfull situation finns det också resurser för att sätta in extra handledning så att alla ska få prata av sig.
- Jag tror att det är mer oprovocerat våld ute på gatorna en fredagskväll än vad det är här, men ni kanske har högre toleransnivå, säger Liselotte Månsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!