Välbesökt narkotikamöte

"Ecstasy lömsk drog som kan vara livsfarlig redan första gången".

Västervik2002-04-09 06:00
- Det är just den allra första gången en ung människa testar drogen ecstasy som är farligast! Vissa människor har nämligen en sårbarhet som gör att de kan drabbas av plötsliga, svåra fysiska skador. Som kan leda till döden.
Aldrig har väl ett föräldramöte på gymnasiet varit så välbesökt som måndagskvällens föredrag om ungdomsdroger som forskaren och chefläkaren Mats Humble höll i Västerviks sporthall.
Det är ytterst ovanligt att ens ett idrottsevenmenag drar över 400 personer till hallen.
Idag, tisdag, får alla gymnasiets elever i fyra omgångar samma information.
Mats Humbles föredrag har aktualiserats av den ecstasyhärva polisen just nystat upp i Västervik. Av de 35 misstänkta i knarkhärvan är 14 personer födda 1983-1984 och flera av dem går på Västerviks gymnasium.
Mats Humble är cheföverläkare på Mora lasarett och arbetar även på Uppsala universitet, där han på institutionen för neurovetenskap forskar kring drogers olika skadeverkningar.
Han är en av Sveriges främste experter var gäller skadeverkningar av missbruk av ecstasy.
På måndagskvällen fick åhörarna en skrämmande detaljinformation om vad som händer i kroppen på en person som använder droger. Även företrädare för polis och socialtjänst gav narkotikarelaterad information.
Med på mötet var även politiker, skolledare med flera.
Mats Humble gav först en översiktlig redogörelse av olika droger, vilken upplevelseeffekt de ger och vilka skador man riskerar akut samt på längre sikt.
Han berättade att amfetamiN och kokain ger vidgade pupiller, karies och förstörda nässlemhinnor. En påverkad person drabbas ofta av paranoia.
LSD gör att man tappar all kontakt med verkligheten. Många tror att de kan flyga och kan kasta sig ut från femte våningen.
- Cannabis och hasch ger röda ögonvitor och stora pupiller. Drogen konserverar själslivet. Man stannar upp i sin utveckling och bryr sig bara om att få sin drog då och då.
- Det har också visat sig att en haschmissbrukare lättare kan få schizofreni, vilket är en obotlig och väldigt svår psykiskt sjukdom, sade Mats Humble bland annat.
GHB ser ut som vatten och doseras i kapsyler. Det är ett kroppsnära ämne vars farlighet ligger i doseringen. Det används på sjukhus som narkosmedel.
- Blir dosen bara lite för stor slutar man plötsligt andas och dör.
Ecstasy, eller MDMA, ger en effekt som närmast kan liknas vid en "syntetisk förälskelse".
- Drogen ger en ökad känsla av närhet och förståelse för andra, en ökad lust att vara tillsammans med andra. Det handlar inte om sexualitet utan missbrukaren blir förälskad i nästan allt som finns i närheten, sade Humble.
- Ungdomar bör noga bevaka sina drinkglas så att ingen smyger ned något i syfte att till exempel få en flicka att utan att tveka gå med på nästan vad som helst.
Vissa förstagångsbrukare kan skadas ytterst allvarligt av ecstasy. Hjärnans temperaturcentrum kan nämligen påverkas av drogen, vilket gör att kroppstempen kan stiga till livshotande 46 grader.
- Muskelvävnaden upplöses då, för alltid, och man riskerar även inre blödningar, upphörd njurfunktion, hjärnblödning och vattenförgiftning, det vill säga att blodet blir alldeles för utspätt.
Enligt Humble är förstagångsbruket av ecstasy rysk roulette vad gäller fysiska skador.
- Det är dock inte alls så många kulor i magasinet som när det gäller de psykiska skadorna. Där löper alla som använder ecstasy en betydligt större risk.
Bruket av ecstasy tömmer kroppens eget förråd av så kallade serotoninhjärnceller, vilket gör att upp till hälften av alla som använder ecstasy drabbas av olika typer av bestående psykiska skador.
- Eftersom ecstasy inte ger någon effekt så länge kroppen ej fått återhämta sig och fylla på sitt serotoninförråd igen, är risken stor att ecstasyanvändare i rena besvikelsen övergår till andra droger som fungerar "bra" oberoende av serotonin, framhöll Humble.
- Ecstasy blir därigenom ofta en inkörsport till andra, tyngre droger. Helt klart är också att den som brukar ecstasy löper större risk att senare i livet drabbas av psykisk sjukdom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om