Vägledning med förbättrad gps

Nu är flera lösningar på gps:ernas kartproblem på gång. Automatisk varning för trafikhinder och uppgifter i realtid om hur snabbt trafiken rör sig längs olika vägar är två saker som ska göra gps:erna bättre.

GPS:er ska i framtiden kunna rapportera om vägarbeten som orsakar vägomdragningar eller långsammare trafik och föreslå en alternativ väg runt dessa. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix

GPS:er ska i framtiden kunna rapportera om vägarbeten som orsakar vägomdragningar eller långsammare trafik och föreslå en alternativ väg runt dessa. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix

Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

Västervik2008-10-21 00:07
När det klagas på gps:erna handlar det nästan alltid om kartorna. Om vägar som saknas på kartan eller instruktioner att man ska svänga in på kostigar eller göra en u-sväng på motorvägen.- Jag tycker att man kan vända på argumentet, att det är fantastiskt att kartorna stämmer så väl som de gör. Med tanke på att 15-20 procent av Europas vägnät förändras varje år stämmer kartorna väldigt bra, säger Jens Henriksen som är Sverigeansvarig för gps-tillverkaren Tomtom.Det kan vara hur det vill med den saken, det är fortfarande en mycket märklig upplevelse att som bilist köra i 90 km i timmen på en splitter ny väg medan ens gps visar att man kör mitt ute i naturen. På det problemet kommer dock snart viss bot.För det första börjar gps-leverantörerna hitta nya sätt att uppdatera kartorna. Holländska Tomtom har hämtat inspiration från nätet och låter användarna själva korrigera fel i kartmaterialet. Alla kan både dela med sig av sina ändringar och ta del av andras. Hittills har Mapshare fyra miljoner användare som tillsammans har gjort lika många ändringar. Fast det busas en del. På Irland var det en användare som hade raderat alla katolska kyrkor från kartan och i Holland var det en man som döpte om floden Amstel till Heinekken. Båda ändringarna fastnade i Tomtoms kontroll innan det nådde andra användare.Å andra sidan var det en skotte som lade in över 100 whiskeybarerar som intressanta platser på kartan. När Tomtom kontrollerade visade det sig att varenda adress stämde.- Det kommer att ske flera saker de närmaste åren som gör att gps:erna kan få en större betydelse. När gps:en inte bara visar vilken väg som är kortast enligt kartan utan dessutom kan ha koll på exakt hur snabbt trafiken rör sig längs olika vägar, vilka vägarbeten som pågår och om det skett någon olycka, då kan man börja spara ordentligt med både tid och miljö.En väg kan se snabb ut på en karta, men vara långsammast i världen om det är kö. Nya funktioner är på gång där gps-leverantörerna samarbetar med mobiloperatörerna. Tester har genomförts ibland annat Skåne, men systemet används redan i exempelvis Holland.I enkelhet går det ut på att operatören, till exempel Telia, mäter hur snabbt alla mobiltelefoner rör sig längs en väg. Om exempelvis 50 Teliaabonnenter rör sig i 5 km i timmen mellan Nyköping och Oxelösund så kan GPS:en tala om det för dig innan du ens startar bilen.
Varnar för vägarbete
Det finns redan system som larmar för om olyckor inträffar i trafiken, dessa kallas TMC-system. I Sverige har inte man inte lyckats koppla samman det TMC-system som drivs av Vägverket med GPS:erna på ett bra sätt. Nu är nya lösningar på gång, bland annat från finländska Vägverket.Tanken är att gps:en ska varna för olyckor som sker, markera var dessa är och föreslå en väg runt problemet. (TT Spektra)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om