Väggmålningarna på Åkerholm restaureras
Lisbeth Andersson förbättrar lagningar som är gjorda och som måste få ett perfekt underlag innan det är dags att färdigmåla
Foto:
? Vi får en del bidrag från riksantikvarieämbetet för det som skall bevaras och från länsstyrelsen ser man också positivt på att dessa åtgärder görs, berättar Arne Andersson, ägare till egendomen.
? När det gäller normalt underhåll får vi själva stå för det. Fastigheten var ganska förfallen då vi första gången kom i kontakt med den 1988.
Redan i ett tidigt skede gjordes ett omfattande arbete med både tak och fasad innan man kunde börja arbeta inomhus.
? Där har vi bland annat gjort om en del med ett modernare kök, med putsade väggar och spiselkåpa, samt skåp och bänkar av senare snitt.
Det finns cirka 20-talet rum i fastigheten, med öppna spislar eller kakelugnar i varje rum och där det också finns en hel del gamla möbler. Fem av de 20 rummen har ett speciellt intresse med sina vägg- och takmålningar. I dessa fem rum har under olika perioder de senaste åren målerikonservatorer jobbat och just denna vecka har fyra konservatorer från Jönköpings Läns Museum arbetat med tre av de fem rummen.
Johanna Palm-Avis är arbetsledare för de fyra från museet och hon berättar att det är jätteroligt att jobba med helheten när det gäller ett så omfattande jobb som detta:
? Under fyra veckor har vi nu hållit på under den senaste omgången.
Arbetet startade 2002 med matsalen. Under 2003 arbetade man med röda salongen och kabinettet och nu 2004 med gröna rummet, biblioteket och bokhållarrummet som finns uppe på vinden.
? Här i det gröna rummet är bland annat panelverket från 1700-talet, medan vägg- och takmålningar är från 1800-talet, berättar Johanna Palm-Avis.
Hon visar de olika mönster som finns och där vissa delar gjorts för att se ut som siden.
Hon visar också på det finurliga sätt man jobbat med schabloner på väggmålningarna och där man gått över från positiva mönster till negativa mönster utan att man egentligen tänker på det om man inte tittar efter ordentligt.
Hon visar hur de arbetar med rengöring och lagning av målningarna där de använt både matt oljefärg och en del limfärg.
? Just rengöringen av de stora ytorna har varit, och är. ett väldigt omfattande arbete om det skall bli riktigt bra. I flera av rummen har vi sparat en ruta för att se hur väggarna såg ut innan vi började med rengöringen och det omfattande jobb vi lagt ner, säger Johanna Palm-Avis.
När det är stora ytor som i vissa tak och väggar är det ?speciella? målare som jobbar med den delen.
? Dessutom har vi gjort en omfattande dokumentation av de olika rummen både före och efter jobben, med både bild och text, vilket sedan är inlagt i datorer, säger Johanna Palm-Avis innan hon och hennes kollegor lägger ner det sista jobbet vid Åkerholms säteri för den här gången.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!