Vägen mot en Östra Götalands region

Bort med länen och in med storregioner! Så löd diskussionen under folkpartiets regionseminarium i Västervik under lördagen. VT hittade tre landstingspolitiker som motionerat om en egen region.

Starka tillsammans. Landstingspolitikerna Lars Hamrin (fp) , Kalmar län, Gunnar Asserhed (fp) , Östergötlands län, Björn Holgersson (fp), Kalmar län och Esse Petersson (fp), Jönköpings län, har motionerat om en gemensam storregion med politiskt beslutsfattande.
Foto: Karin Hertz

Starka tillsammans. Landstingspolitikerna Lars Hamrin (fp) , Kalmar län, Gunnar Asserhed (fp) , Östergötlands län, Björn Holgersson (fp), Kalmar län och Esse Petersson (fp), Jönköpings län, har motionerat om en gemensam storregion med politiskt beslutsfattande. Foto: Karin Hertz

Foto:

Västervik2007-08-06 00:25
Sjukvården i området har varit samorganiserad sedan länge, men uppdelningen i län består. Landstingspolitiker ur folkpartiet från Kalmar, Östergötlands- och Jönköpings län har gått samman och motionerat om en egen region med politiskt beslutsfattande. Men det var för ett år sedan. Diskussionen om storregioner har segnat till lite i och med det långsamma remissförfarandet av Ansvarskommitténs betänkande.
- En stor region har bättre förutsättningar att utveckla bra infrastruktur, sysselsättning och tillväxt, säger Esse Petersson, landstingspolitiker i Jönköpings län (fp).
De tre landstingspolitikerna tycker att länsstyrelsens uppgifter och ansvarsområden har svämmat över.
- Utöver tillsynen av myndigheter har länsstyrelsen ansvar för alla möjliga saker, och det är olika i varje län vilket rör till det, säger Lars Hamrin, landstingspolitiker i Kalmar län (fp).

I stället för ett tjänstmannavälde av länsstyrelsetyp vill landstingspolitikerna från de tre länen skapa en ny politisk region - en storregion.
- Politikerna ska väljas av medborgarna i direktval och organet skall ha beskattningsrätt, säger Gunnar Asserhed, landstingspolitiker i Östergötland (fp).
Tanken är att regionen ska ta över alla uppgifter från länsstyrelsen förutom tillsynsansvaret. Också landstingen kommer att uppgå i regionen.
- Vi har redan en regional samordning av sjukvården, säger Esse Petersson.

En regionalisering förbättrar integrationen av infrastruktur och arbetsmarknader, enligt herrarna. I dag har staten en egen regionindelning för sina myndigheter vilket gör att myndigheternas regioner ibland skär rakt genom länen.
- I Kalmar län finns till exempel 2 regioner för banverket, säger Esse Petersson.
Nu väntar de bara på att politiker i länen skall enas kring förslaget. Landstingpolitikerna berättar om en kraftig uppslutning över partigränserna. De enda som trätar är moderaterna.
- Förhoppningsvis kommer de att ansluta sig, säger Lars Hamrin.

Folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag som var på besök i Västervik under lördagen välkomnar landstingspolitikernas initiativ till en Östra Götalands region. Han påpekar samtidigt att regeringen inte kommer att tvinga län att bilda större regioner.
- De län som vill får bilda större regioner, de som inte vill slipper,säger han.
Folkpartiet är generellt för en regionalisering och ett decentraliserat beslutsfattande.
Betänkande
Ansvarskommitténs betänkande överlämnades till kommunminister Mats Odell (kd) i februari i år. Kommitténs uppdrag handlade om att undersöka den nuvarande samhällsorganisationens förutsättningar att klara de offentliga välfärdsåtagandena. I betänkandet föreslår kommittén att Sveriges län slås ihop till större regioner. Betänkandet är ute på remiss.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om