Vågar du testa trendiga julbordet?

I tidningar och matmagasin trendar det vegetariska julbordet. Men när det kommer till att gå ut och äta julbord på restaurang är det de traditionella rätterna som gäller. Det berättar Henrik Arkåsen på Guldkant i Västervik.

Fänkålssallad. Fänkål kan användas till mycket. Här som sallad. Annars är fänkålsgratängen Henrik Arkåsens vegetariska favorit på julbordet.

Fänkålssallad. Fänkål kan användas till mycket. Här som sallad. Annars är fänkålsgratängen Henrik Arkåsens vegetariska favorit på julbordet.

Foto: Kristina Westring

Västervik2017-12-23 08:00

Däremot tycker han att det finns en trend att föra in mer grönsaker på julbordet, fast då som tillbehör. Visst finns det också de som vill ha helt vegetarisk julmat, men de är på det stora hela ganska få.

– Däremot är det allt fler som väljer annat än kött och till exempel äter bara fisk och grönsaker, säger Henrik Arkåsen.

På guldkants julbord har han valt att föra in en hel del grönsaksrätter. Men inte för många. Då blir det bara över och får slängas. Men här finns både fänkålsgratäng och inlagda grönsaker.

– Jag tror att när man går på julbord så har man en idé om hur det ska vara och vad man ska äta. Och när man har tagit sina köttbullar och sin prinskorv och sin skinka och sina kåldolmar och sin Janssons, så orkar man kanske inte så mycket mer.

Och samtidigt som Henrik gärna för in mer grönsaker och nytänkande rätter på julbordet så värnar han också om det traditionella.

– En viktid del är kulturarvet och respekten för hantverket och det tycker jag inte vi ska glömma bort. Att till exempel salta in mat var ett sätt att få den att hålla och det var så den inlagda sillen föddes. Julskinkan däremot, den åt man färsk, eftersom julen var ett av de få tillfällen på året då man unnade sig färskt kött.

En av Henriks egna klassiska julbordsfavoriter är rullsyltan.

– Det är roligt att göra rullsylta. Det har fått lite av en revival här hos oss. Några av de yngre som jobbar här hörde ordet sylta, och det låter kanske inte så gott. Men jag sa det, att rullsylta är ju egentligen bara rullat sidfläsk med kryddor och det har vi ju på menyn var och varannan vecka. Och helt plötsligt går alla här och äter rullsylta!

Det vegetariska har kanske inte tagit över i den utsträckningen som Henrik Arkåsen hade trott att det skulle, men det finns några trender som har kommit de senaste åren, och verkar hålla i sig. Det är att äta gluten- och/eller laktosfritt.

– Dels så är det fler som är allergiska och så är det många som väljer att äta mat utan gluten och laktos. Det är en tydlig omställning som vi har märkt av och vi har plockat bort laktos och gluten på många ställen. Till exempel steker vi främst i olja och använder en hel del laktosfri grädde i stället för vanlig. Det för att göra det enklare för både oss och kunderna.

Två klassiker som fortfarande hänger med, trots att nästan ingen äter, är sillsallad och ris à la Malta.

– Det är inte en människa som äter sillsallad längre. Och är det något som är på väg ut från vårt julbord så är det nog ris à la Malta. Vi sätter fram och varje gång är den i stort sätt orörd.

Att man inom den närmaste framtiden ser helt vegetariska julbord tror Henrik Arkåsen inte på.

– Egentligen är det inte julbordet som är problemet, det viktigaste är att vi äter mer grönsaker hela året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om