Våga vara vego vid glöden

Det är tufft att vara vegetarian i grilltider. När alla andra kan nöja sig med en köttbit de plockat upp i affären på väg hem från badet måste vegetarianer och deras värdar tänka till ett slag.

Bild 2:  Svampfest. Sommarens snyggaste och godaste grillspett.

Bild 2: Svampfest. Sommarens snyggaste och godaste grillspett.

Foto:

Västervik2006-08-03 00:25
Grillad halloumi må vara cyprioternas gåva till mänskligheten, men inte varje dag hela sommaren... Då är det dags att botanisera i lanthandelns grönsakslådor med närodlat. Där finns det massor av grillgodis som bara ligger och väntar.
Så gott som alla grönsaker kan nämligen grillas. De smakar dessutom oftast suveränt eftersom smakerna förstärks och ingår ett synnerligen harmoniskt äktenskap med den pikanta rökiga kolgrillade effekten.
Och principen är egentligen densamma som vid all grillning. Med en schysst marinad kan man slå världen med häpnad. Låt naturens egna delikatesser få ligga och gona sig någon timme för att sedan hastigt möta glödens hetta. Oftast går det väldigt snabbt så det gäller att vara på hugget med grilltången.

Nästan alla grönsaker ska grillas lika länge på båda sidor. Stora grönsaker som till exempel paprika kan läggas hela på grillen, medan vissa grönsaker mår bättre av att skivas.
Små grönsaker och svamp gör sig bäst på spett. Glöm bara inte att blötlägga träspett innan. Majskolvar kan grillas i sina egna blad. Kronärtskockor tar tid på sig och kan förkokas och sedan läggas i aluminiumpaket, alternativt bakas under lock i klotgrill.
Sparris är förföriskt gott att grilla. Pensla med olja, salta lätt och grilla någon minut på varje sida. Se bara till att de inte halkar ner i gallrets mellanrum.
Lök blir bäst i halvor, medan rotfrukter kan behöva förvällas innan man lägger dem på grillen. Riktigt späda exemplar kan grillas direkt.

Man bör passa sig för att grilla grönsaker alltför länge. Lite tuggmotstånd är bästa kryddan.
Foliepaket funkar lika bra med grönt som med fisk. Baka grönsakerna med vitlök, smör eller olivolja, en skvätt vitt vin och färska örter.
Även köttätare kan gott unna sig en grön grillkväll. Omväxling förnöjer. Dessutom är grön mat grymt god, nyttig, snygg och lagom lättsmält.
Grönt är skönt. Speciellt i grilltider.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om