Med två mandatperioder bakom sig som kommunalråd har Anita Bohman (S) stor kännedom om politiken i kommunen. År 2006 lämnade hon den kommunpolitiska arenan. Men partiet har hon aldrig lämnat - hon har varit medlem i alla år. Nu, sex år senare berättar hon om hur hon ser på Socialdemokraternas nya samarbete med Moderaterna.
Bohmans kritik bottnar i tre saker:
☛ Att den nuvarande partilinjen, samarbetet med Moderaterna, inte är tillräckligt förankrat hos medlemmarna.
☛ Att dagens förda politik ideologiskt sett inte är tillräckligt socialdemokratisk.
☛ Och hon tycker partimedlemmarna ska våga göra sina kritiska röster hörda.
Anita Bohman berättar att hon inte alls tycker att det vore konstigt eller fel om Socialdemokraterna kom överens med Moderaterna i någon enskild fråga. Men hon har svårt att förstå varför S som oppositionsparti går in och räddar M efter att ekonomin har körts i botten. Dessutom menar hon, tvärtemot Socialdemokraternas partiledare Tomas Kronståhl, att samarbetet inte är förankrat hos medlemmarna vilket hon är kritisk till eftersom hon anser att det inte ska gå till så i det socialdemokratiska partiet.
- Valet att samarbeta med Moderaterna är inte förankrat hos medlemmar och sympatisörer. Beslutet var inte processat. Och hur ska man hinna arbeta om organisationen fram till nästa kommunfullmäktige i september nu när det är semestertider? Hur blir det med det minskade antalet medlemmarna i fullmäktige och med det minskade antalet posterna i nämnderna? Medlemmarna måste hinna nominera. Och ska man ge bort platser till andra partier? Eller så kan man göra som Moderaterna och ragga upp personer utan politisk erfarenhet. Nej, det här är inte fullt förankrat hos partiets medlemmar. Istället gick man ut i tidningen och berättade att samarbetet var ett faktum.
Bohman är så kritisk att hon liknar partiets samarbete med M med ett japanskt traditionellt självmord:
- I normala fall skulle alliansen ha fallit på grund av den dåliga ekonomin. Att nu gå in och samarbeta med Moderaterna är som att begå harakiri. Jag tror att de här herrarna har sett till sina egna positioner istället för till sina partisympatisörer. Jag förstår inte varför S ska rädda det här moraset.
På frågan om varför partiet har valt att samarbeta med M trots att missnöjet kan verka stort, svarar hon att hon delvis tror att det handlar om att man vill rädda ansiktet på de som utåt representerar partiet. Hon beskriver missnöjet i partiet som stort, men få medlemmar gör sin röst hörd.
- Folk är så tystlåtna. Vad ska de säga? Men det är ens skyldighet att göra sin röst hörd och att stå fast vid vad man sagt även om det blåser. Det är inte tillräckligt många som gör sin röst hörd. Det tycker jag inte om.
Hon tycker också att den budget som antagits lider av brister i den meningen att detaljerna saknas och att det därför är svårt att se vad som faktiskt ska göras för att få ekonomin att vända.
- Så här dålig ekonomi har vi aldrig haft. En kommun sköter sig inte självt. En kommun är komplicerad och det händer saker och ting hela tiden. Vi har inte sett några detaljer, utan bara sett hur mycket pengar nämnderna ska spara, men det är oklart exakt vad man ska spara på. Budgeten är noll och intet värd. Personalen i organisationen känner sig illa berörda och människor i allmänhet undrar verkligen hur det går med ekonomin. Jag tror att det finns en risk för ökade kostnader. Alla nämnder hänger nämligen samman och att dra ner på en nämnd kan leda till problem för en annan.
Hon vänder sig emot den socialdemokratiska oppositionen de senaste åren. Hon tycker inte att den har gjort mycket väsen av sig.
- Visst har det funnits ett visst motstånd i vissa mindre frågor, men jag efterlyser en stark opposition med alternativa förslag och en tydlig ideologisk profil. Jag utesluter inte att det ska kunna vara ett samarbete med M i enskilda frågor, men nu är samverkansmöjligheter med andra partier nästan uteslutna. Nu är de undanträngda och det kan sätta djupa spår.
Har det socialdemokratiska partiet bettet sig som ett socialdemokratiskt parti?
- Nej, inte mot medlemmarna och sympatisörerna, och man hade önskat sig att politiken hade varit bättre och tydligt socialdemokratiskt profilerad. Vem ska folk rösta på i nästa val? Jag hoppas att partiet tar fram en tydlig politisk profil, att man har en ideologi att gå till val på. Ideologin i dag är inte tillräckligt stark.
Anledningen till att Socialdemokraterna till trots är rätt starka i kommunen tror hon beror mindre på de lokala politikerna och mer på uppsvinget på riksnivå.
- Så är det alltid när det går bra för S på riksnivå. Nu går det bra när Stefan Löfven har blivit ny partiledare. Då får partiet draghjälp även lokalt.