– Jag har varit huvudansvarig för ett seminarium som Psifos (Föreningen för psykologer i förskola och skola) anordnade under tisdagen. Det hette "Psykologer granskar förskolan - Får små barn vad de behöver?". Vi diskuterade bland annat lärartäthet och storlek på barngrupper. Det var det enda seminariet, av 2 300 stycken, som satte fokus på förskolan.
Hur gick det?
– Det gick bra! Det var fullt i lokalen och vi fick bra respons tycker jag. Målet med det här är att lyfta frågor som rör förskolan. Vi försöker länka ihop forskningen som finns med hur det ser ut i verkligheten. Huvudbudskapet vi vill förmedla är att vi faktiskt är oroliga för att barn i förskolan inte får vad de behöver. Vi vill belysa hur allting hänger ihop.
Det är första gången du besökte Almedalen, hur var det?
– Det var stort, det känns lite som en folkfest. Det märks att många vill höras men de kanske inte lyssnar så mycket. Det är roligt och nyttigt att prata med varandra och att träffa rätt folk. Vi hade med folk från regeringen och från Sveriges kommuner och landsting, bland andra. Det är en möjlighet att nå fram till nyckelpersoner och jag tycker att det verkar som att beslutsfattare börjar intressera sig.
Ska ni gå vidare med de här frågorna?
– Planen är att utveckla ett nätverket av förskolepsykologer, än så länge finns det 20 anmälda. Vi vill hitta strategier för att nå fram med budskapet. Det behövs att fler pratar om förskolefrågor och att fler vågar säga ifrån och bli mer aktiva.