Vad gäller när träden faller?

Kommunen vägrar ersätta villaägare för träd som föll in på tomten.

Under stormnatten föll en tall tvärs över en gång- och cykelbana och förstörde ett staket till en privattomt. Någon ersättning från kommunen blir det dock inte.

Under stormnatten föll en tall tvärs över en gång- och cykelbana och förstörde ett staket till en privattomt. Någon ersättning från kommunen blir det dock inte.

Foto:

Västervik2005-02-18 00:25
Stormen Gudrun som drog fram över södra Sverige för en dryg månad sedan orsakade stora skador. I Västerviks centralort föll inte så många träd men en intressant juridisk fråga har dykt upp.
Vem kan tänkas bli skadeståndsskyldig när ett träd faller från kommunal mark och in på en privattomt med skador till följd?

Inger Sahlin och Hans Johansson på Norra Vägen i Västervik fick en tall in på tomten och som förstörde staket och en kompostanläggning.
? Inga jätteskador men vi vände oss ändå till kommunen med en skadeanmälan.
Kommunens ekonomienhet rådfrågade sin försäkringsmäklare och ersättningsanspråken avvisades i sin helhet.
?Kommunen lämnar endast ersättning för sådana skador som vi, vid en strikt juridisk prövning skulle anses vara skadeståndsskyldiga för. För att kommunen skall vara skadeståndsskyldig krävs att vi har orsakat skadan genom fel eller försummelse.?
En försummelse kan vara att kommunen låtit ett allt för gammalt träd stå kvar för länge. Stadsträdgårdsmästare Jan Dahlin förklarar.
? Normalt sett när träd har fallit och orsakat skador så är det så att fastighetsägaren får ta skadan på sin hemförsäkring.
? Kommunen kan göra en bedömning av det fallna trädets kvalitet och har den varit dålig så kan kommunen gå in och betala självrisken. Inte mer, säger Jan Dahlin.

Den nämnda tallen som föll på Norra Vägen hamnade tvärs över en gång- och cykelbana.
? Vi var några grannar som gick ut och sågade upp så att cyklister kunde ta sig fram. De egna skadorna får vi väl ta hand om senare, säger Hans Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om