Vad får kallas närproducerat?

Efterfrågan av närproducerad mat ökar ständigt både hos konsumenter och inom handeln och restauranger. Men vad räknas egentligen som närproducerat?- Närodlat eller närproducerat är ett flytande begrepp, säger forskaren Charlotte Lagerberg Fogelberg.

Foto: Karin Hertz

Västervik2010-12-18 09:48

Intresset för mat med tydlig avsändare är stort i dag. Konsumenterna vill veta var maten kommer ifrån, var den har producerats och av vem. Det är också viktigt för konsumenterna att djuren behandlas väl och att livsmedel inte har transporteras långa vägar.

Ofta räknas mat som närproducerad när den har sitt ursprung i närområdet eller den egna kommunen, länet eller angränsande län.

I Västervik går det att köpa Sempers närproducerade barnmat. Semper har sin produktionsanläggning i Götene i Västergötland, 28 mil från Västervik.

- Vi hoppas att småbarnsföräldrarna ska uppskatta att all vår ekologiska barnmat tillagas i Sverige - vilket även är bra för miljön, säger Anna-Karin Trydegård, kategorichef på Semper, på företagets hemsida.

Semper kallar alltså sin mat närproducerad för att den är tillagad i Sverige.

Fler exempel är Falköpings mejeri, 24 mil bort. Deras produkter säljs i Västervik och på förpackningarna går att läsa "närproducerad" och "en närmare mjölk".

Sköneros korvar och Jojjens Westervikskorv produceras även utanför Västervik. Men dessa produkter har inga etiketter där det står att de är närproducerade heller.

Ytterligare ett exempel är Västervikssenapen som tillverkas av företaget Druvan i skånska Eslöv, 34 mil från Västervik.

Är 34 mil närproducerat?
- Det är inte lätt det där med närproducerat, det finns ingen strikt definition. Ofta har det att göra med avståndet mellan produktionen och handeln, men också vilket perspektiv varje individ har och vad man tittar efter. Handlar det om apelsiner blir det ju ett globalt perspektiv där Europa kanske räknas som närproducerat, medan Västervikssenapen borde tillverkas i Västervik för att kallas när- eller lokalproducerad av Västerviksborna, säger forskaren och agronomen på Sveriges Lantbruksuniversitet och Centrum för uthålligt lantbruk, Charlotte Lagerberg Fogelberg.

- Men jag tycker att det är viktigt att det står var maten är producerad så att jag själv kan avgöra om det är närproducerat där jag befinner mig. Ibland kan det finnas produkter riktigt nära, lokalt, och ibland kan man få se sig om lite längre bort inom hela landet, fortsätter hon.

Det finns alltså ingen lag eller regel som avgör vad som kan/får etiketteras som närproducerat eller inte.

- Nej, en myndighet kan ju inte ta ställning till om något är gott eller smakar illa heller, utan det är upp till var och en och bestämma vad som är närproducerat för dem. För vissa handlar det om ett visst antal mil och för andra är det inom landet eller andra faktorer som gäller. Alla har olika definitioner, säger Lagerberg Fogelberg.

- På "Bondens egen marknad" räknar man inom 12 mil som lokal- eller närproducerat.

Så var och en ska bestämma själva vad de tycker är närproducerat?
- Ja, ingen annan kan ju bedöma vad du tycker är viktigt när det gäller din mat. En skåning kanske tycker att kött från Danmark är närproducerat medan en annan skåning inte tycker det för att det är utanför Sverige. Jag tycker att det är bäst om det står klart och tydligt på förpackningen var produkten är producerad och var varorna kommer ifrån, sen får man själv bestämma om man vill köpa produkten eller inte.

Lokalproducenter i Västervik

Ett urval av odlare/uppfödare som räknas som närproducenter (som har någon form av gårdsförsäljning) i Västerviks kommun:

Björkagårdens Gårdsbageri, Överum.

Stora Spånga Gård, Ankarsrum.

Smultronboda, Edsbruk.

Wirum Säteri, Hjorted.

Sollidens Gårdsprodukter, Gamla Odensvi.

Kårö Fisk och Rökeri, Loftahammar.

Wadstens Kött & Chark, Loftahammar.

Källa: www.smakapatjust.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om