Vackra men farliga

Värmeljus är populära ljusspridare under vinterhalvåret. Många använder värmeljus eftersom de känns lite säkrare att ha hemma än vanliga stearinljus. Men se upp! Även ett värmeljus är ett levande ljus och missköter man det är brandrisken stor

Farliga ljusspridare. Många eldar värmeljus eftersom de tror att de är säkrare, men även värmeljus är levande ljus och kan vara farliga om de lämnas obevakade.Foto: Matilda Ahl

Farliga ljusspridare. Många eldar värmeljus eftersom de tror att de är säkrare, men även värmeljus är levande ljus och kan vara farliga om de lämnas obevakade.Foto: Matilda Ahl

Foto:

Västervik2005-12-12 00:25
Ljus och värme behövs i det svenska vintermörkret och värmeljus har blivit ett populärt komplement till ljus av det mer traditionella slaget. De är små och lätta att använda, men brinner ändå länge. Dessutom finns ljuslyktor för värmeljus i alla former och färger. Många köper värmeljus för att de sägs vara säkrare än stearinljus man har i ljusstake. Värmeljusen slocknar ju av sig själva när de brunnit ut och det är mindre risk att de välter om man stöter till dem.

Men de små paraffinfyllda aluminiumburkarna som värmeljus är har sina egna speciella egenskaper, som lätt kan orsaka en brand om man inte är medveten om dem.
- Mestadels beror bränder orsakade av värmeljus på dåligt ventilerade ljuslyktor, säger brandinspektör Christer Askbrant.
- Då blir det så varmt i lyktan att gasen antänds och lågor slår ut genom öppningarna som de gör i fönstren vid en husbrand. Det blir en riktigt våldsam brand. Samma sak kan hända om ljusen står för tätt på en ljusbricka eller liknande. Det blir för varmt.

Därför rekommenderas att det finns lite utrymme mellan värmeljusen, så att värmeutvecklingen hålls ner och det kommer in luft emellan ljusen. Konsumentverket rekommenderar minst tre centimeters mellanrum mellan ljusen.
Man ska heller inte flytta på ett värmeljus som brinner. Eftersom hela ljusmassan i värmeljus blir flytande kan då veken lossna och flyta upp på ytan. Då är det, enligt Räddningsverket, risk för att ljuset börjar brinna med en låga som slår upp flera decimeter.

Av samma anledning är det inte så lämpligt att blåsa ut ett värmeljus då riskerar man att veken hamnar snett eller lossnar. Man bör i stället kväva lågan för att släcka ett värmeljus.
- Har det börjat brinna måste man tänka på att det är kvävning som gäller vid den här typen av brand, säger Christer Askbrant.
- Sprutar man på vatten förångas det snabbt och det kan bli som en explosion. Då är det risk för att man får hett ljusparaffin på sig, eller att elden sprider sig med explosionen.
Värmeljus
Låt aldrig levande ljus brinna i rum där ingen vistas. Det gäller även värmeljus!
Ha som regel att den som sist lämnar rummet släcker ljusen.
Se till att ljusen inte står nära lättantändliga föremål, till exempel gardiner. Vissa värmeljus kan plötsligt flamma upp med en hög låga.
Ställ inte värmeljus direkt på ömtåliga underlag, till exempel teven. Många TV-bränder startar på grund av levande ljus.
Använd endast ljuslyktor med god ventilation och ställ aldrig ett värmeljus i en täckt lykta eller slutet kärl. I trånga lyktor ökar risken för att värmeljuset ska flamma upp. Är lyktan av glas kan den spricka av värmen.
Om du ställer flera värmeljus tillsammans bör de stå minst tre centimeter ifrån varandra.
Blås inte ut värmeljus mot slutet av brinntiden. Då kan ljuset flamma upp. Låt det helst brinna slut, men inte utan uppsikt! Om du behöver släcka ljuset, gör det genom att kväva lågan.
Flytta inte på värmeljuset när det brunnit ett tag och ljusmassan är flytande. Veken kan ändra läge och ljuset övertändas.
Flammar värmeljuset upp, kväv lågan. Häll aldrig vatten över ljuset. Bär heller aldrig iväg det. Risken är stor att du bränner dig.
Källa: Konsumentverket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om