"Vackra drömmar kostar"

Skogshagas särskola tveksam till integrerad undervisning.

Västervik2002-06-06 06:00
Det är kö till grundsärskolan i Västervik. Till höstterminen väntar åtta elever på en plats till Skogshagas särskola.
Skolan kan inte ta emot fler än de 63 grundskoleelever som för närvarande följer undervisningen. Man är redan trångbodda, saknar personal och har för stora klasser.
Under tiden går kölistans elever i vanlig skola med integrerad undervisning och extra stöd.
- För de yngre fungerar det nog bra, men ju äldre eleverna är desto större blir glappet i kunskaper och social kompetens , säger Marianne Werke, specialpedagog på Skogshagaskolan.
Men i framtiden kan den här situationen bli vanlig. Regeringen har nyligen tillsatt en utredning som ska titta på om särskolan ska finnas kvar i sin nuvarande form eller läggas ner. Eleverna skulle i det sistnämnda fallet integreras i den vanliga grundskolan, som skulle få ökade resurser till stödundervisning.
Rektor Sven Torstensson är kluven inför vilken väg som är den rätta. Ett grundläggande problem och dilemma är att särskolorna i dag kräver stora resurser som tas från den vanliga grundskolans budget. Och ju mindre resurser i form av lärarkompetens som satsas på grundskolorna, desto svårare blir det att hänga med för elever med särskilda behov.
- Då ökar behovet av särskola, så det blir en ond cirkel, säger Sven Torstensson.
Torstensson menar att i en väl fungerande skola, där skollagen kan följas fullt ut, klarar sig många lindrigt utvecklingsstörda bra.
- Men vi får inte förlita oss på att det fungerar. Därför känns det tryggt att vi har en speciallagstiftning om särskild skolform för de elever som behöver.
En fördel med en integrerad skolform kan vara att eleverna slipper den sociala stämpel det kan innebära att gå på särskola. Men då måste insikten öka att eleverna har olika förutsättningar.
-Vackra drömmar kostar, men jag tror inte vi kommer få de här pengarna ute på de vanliga skolorna. Integreringen förutsätter att kommunen satsar mer resurser, men jag tror inte att alla våra politiker förstår vikten av att tillgodose de här behoven.
Redan nu är det svårt att rekrytera den specialkompetens som behövs för att lyfta eleverna.
- Det finns en risk att det blir svårt att få personal till eventuella framtida enheter ute på skolorna. Risken är att man skapar en segregering inom grundskolan i stället för integrering. Men det vet man ju inte förrän man provat, säger Marianne Werke.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om