Vaccinering i Västervik kan börja redan i mellandagarna

Om allt går som man tror kan prio 1-personer börja vaccineras i länet och Västerviks kommun redan under mellandagarna.

Vaccinationerna kan komma igång redan i mellandagarna i länet och i Västerviks kommun. Men ännu är det inte helt klart.

Vaccinationerna kan komma igång redan i mellandagarna i länet och i Västerviks kommun. Men ännu är det inte helt klart.

Foto: TT/Privat

Västervik2020-12-17 13:15

Det sade Region Kalmar läns vaccinsamordnare Marie Ragnarsson under torsdagen. Anledningen till den förväntat snabbare starten för vaccineringen är att leveranserna av vaccin tidigarelagts till Sverige.

I första omgången handlar det om äldre, de i riskgrupp och personal med samhällsviktiga funktioner som kommer att vaccineras och det kan börja att ske i mellandagarna.

– Vi kommer att få en liten leverans redan i mellandagarna och kommer att börja vaccinera dem i riskgrupp först, säger Marie Ragnarsson.

Sedan tidigare är det känt att Pfizer kommer att leverera 15 procent färre vaccindoser än man först trodde. Hur påverkar det länet och Västerviks kommun?

– Leveranserna av vaccin får vi förhandsaviseringar om. Vi har fått sådana nu och det ser ut som vi får mindre tilldelning nu än som var sagt från början.

Och hur ser du som vaccinsamordnare på vaccinets trovärdighet/säkerhet, när det nu "snabbas på"?

– Jag känner mig trygg med det. Det jag får till mig är att man, trots att det varit en snabb process, inte hoppat över några steg, man har kört dem parallellt istället. På så sätt har det gått snabbare än vad det normalt gör. Men inga steg är överhoppade, det är viktigt.

Vad får du för reaktioner från allmänheten, finns det en oro för vaccinet och eventuella biverkningar?

– Många är jätteintresserade, "när kan vi få vår vaccination?", man vill ha vaccinet så fort som möjligt. Det finns också en oro. Och så finns det de som driver frågan att man överhuvudtaget inte ska vaccinera sig alls. Men det är mest i sociala medier som de hörs.

Har de höjt rösten nu, inför den här vaccinationen?

– De hörs väl mer nu när det här blir aktuellt, det är klart. Det här är ju också mycket större, vi har barnvaccinationsprogram sedan innan, men det här blir ju mycket större än så när nästan alla ska vaccineras.

Kommer privata vårdgivare vara en del av vaccinationsorganisationen?

– Absolut, alla aktörer är viktiga här, privata och offentliga vårdgivare, och företagshälsovård.

Var i vår kommunerna kommer vaccinationerna att ske? 

– I det första prioriteringssteget är mycket fokus på de som bor på särskilt boende i kommunerna och på dem som är äldre. Då åker man ut till dem som inte klarar att ta sig till primärvården.

Går ni ut med rekommendationer om att arbetsgivare ska tillåta vaccination på arbetstid?

– Det har vi inte tänkt att göra. Det ligger ju i arbetsgivarens intresse att personalen är frisk, så det borde inte vara ett problem.

Finns det tillräckligt mycket personal med rätt kompetens för att vaccinera så många personer?

– Ja det finns det, men vi måste öka bemanningen också. I dag har vi pratat om det, att skapa utbildningstillfällen för vårdpersonal. Det kan finnas de som måste fräscha upp sina kunskaper. 

– Vi har fått samtal från pensionerad vårdpersonal som vill ställa upp. Men de får ju heller inte vara i riskgrupp.

När vaccinationerna drar igång för den stora allmänheten är inte klart än, allt beror på tillgången till vaccin, menar Ragnarsson. Hon vill också lägga till att man måste vara frisk, utan symtom på covid-19 eller förkylning, när man vaccinerar sig.

– Och där är det upp till varje individ, man måste vara ärlig. Det är farligt ur smittosynpunkt och kan vara farligt för personen själv.

När ska alla som vill vara vaccinerade?

– Vi har som målsättning att alla som vill ska vara vaccinerade till april. Sen är det mycket avhängigt på vaccinleveranser. Det räcker ju med att en lastbil kör i diket någonstans för att det ska bli lite problem med leveranser.

Får man välja vilket slags vaccin man kommer få, om det blir flera olika sorter i Sverige?

– Det kommer man inte att få, man kommer inte att få välja själv. 

– Men man ska ju få två doser och det är viktigt att man får samma sort båda gångerna, så man kommer ju få veta vilken sort man får vid vaccinationstillfället.

Hur kommer man att bli kallad till vaccination?

– Planen vi jobbar med nu är att vi kommer att arbeta uppsökande, till dem som behöver det, främst boende på olika boenden. För övriga har det fungerat bra att under vaccinationen mot säsongsinfluensan själv boka sin tid via 1177.se. Det har fungerat väldigt bra, säger vaccinsamordnare Marie Ragnarsson.

– För de som är i digitalt utanförskap kan det också handla om ett telefonnummer, ett callcenter, som man får ringa för att boka in sig.

Vaccinatörer utbildas

För att klara av vaccineringen mot covid-19 startar Sophiahemmets högskola en utbildning på distans för legitimerade sjuksköterskor i januari.

Det är en endagars webbbaserad utbildning som utformats av expertis inom smittskydds- och vaccinområdet och som ger behörighet att ordinera covid-19-vaccinering enligt Socialstyrelsens riktlinjer.

Utbildningen vänder sig också till läkare, distriktssköterskor och barnsjuksköterskor som redan har rätt att ordinera vaccin, men som vill fortbilda sig. (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!