I måndags trädde ett bevattningsförbud i kraft i Västerviks kommun. En och annan höjde på ögonbrynen. Går man i skog och mark ser det inte särskilt torrt ut. Förra veckan fick Gladahammar 42 millimeter nederbörd. Den högsta siffran för vecka 19 sedan 1996.
VA-chefen Ruben Öberg säger att det är en samlad bedömning av läget i kommunen som ligger till grund för bevattningsförbudet.
– Vi har haft tillgång till mycket data. Situationen är olika för olika delar av kommunen.
Några vattentäkter är känsliga, grundvattenvolymerna är små. Ett exempel är grundvattentäkten Blankaholm. Han nämner även att volymerna inte är stora för sjön Rummen som är Gamlebys ytvattentäkt.
De regn som fallit under våren har inte varit tillräckliga. För att grundvattennivåerna ska byggas på inför sommaren är ett snötäcke under vintern viktigt.
– Det är snösmältningen som ger den sista påfyllningen av vattenreserverna. Det uteblev helt i år. Vi är faktiskt den kommun i regionen som fått minst nederbörd i år. Därför måste vi vara sparsamma med dricksvattnet, säger Ruben Öberg.
Våren är en tillväxtårstid för växtligheten. Den nederbörd som kommer nu sugs upp till 100 procent. För VA-verket är det kylslagna vårvädret med skurar positivt.
Bevattningsförbudet innebär att det kommunala dricksvattnet endast får användas till personlig hygien, mat och dryck. Att bevattna växtlighet med spridare och slang är förbjudet, liksom biltvätt, spolning av tak och fasader och påfyllning av pooler.