VA-chefen svarar på kritiken: "Långt mer komplicerat"

Att använda havsvatten är inte så enkelt som det kan låta, särskilt inte i Västerviks kommun, menar VA-chef Ruben Öberg.

I havsvikar, såsom Gamlebyviken, är övergödningen stor. Det skulle innebära ännu mer rening, och ännu större kostnader.

I havsvikar, såsom Gamlebyviken, är övergödningen stor. Det skulle innebära ännu mer rening, och ännu större kostnader.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2020-06-29 06:00

Enligt honom finns det en mängd anledningar till att man inte valt en lösning med havsvatten för att trygga kommunens dricksvattenbehov. 

En av de främsta är att man följer den vattenförsörjningsplan som kommunfullmäktige klubbat igenom. Förenklat kan man säga att den, bland mycket annat, pekar ut Edsåsen som ett lämpligt alternativ till huvudvattentäkten Hjorten.

– Den visar på ett väldigt förtjänstfullt sätt på vilka naturliga resurser vi har i kommunen, säger Öberg.

Han är väl medveten om att man på exempelvis Gotland har valt en annan väg, man avsaltar havsvatten.

– De har letat efter vatten i så många år. I de fallen handlar det om att man nått vägs ände, det finns inga alternativ, varken på Gotland eller på Öland. Det är deras sista lösning, men vi har andra alternativ, säger han.

– Den här frågan är långt mer komplicerad än att påstå att vi har massa havsvatten som vi borde använda. Jag har själv besökt de här anläggningarna. De är jättefina och högteknologiska men det är väldigt dyra och har en hög nivå på tekniken. Vi skulle i så fall behöva en jätteanläggning.

Förutsättningarna för en ö ser helt annorlunda ut, säger Öberg.

– Befinner man sig på en ö är det en helt annan sak än om man befinner sig i en flikig skärgård. Det handlar om vattenkvalitet, det ska tas från ett stort djup, det ska vara fritt ifrån så mycket organiskt material som möjligt. Det skulle betyda att vi skulle få dra en väldigt lång råvattenledning djupt och långt ut i havet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!