– Den här årstiden suger all växtlighet upp all nederbörd. Så vattentäkterna fylls inte på. De är stadigt sjunkande, men vi ser ingen kris för närvarande. Än så länge ser vi positivt på läget, men den bilden kan snabbt förändras, säger han.
Väderleken har vänt från kylslaget till vårvarmt, och trädgårdarna går i blom. Men reserverna från en relativt regn- och snörik höst och vinter räcker till, bedömer Öberg.
Vad kan förändra läget?
– Ifall det fortsätter att regna väldigt lite, att det är torr väderlek så att man får stor avdunstning i sjöar, och vattenanvändningen ökar bland kunder.
– Det är en utveckling vi följer väldigt noga. Vi utesluter inget bevattningsförbud, men vi avvaktar. Det ser relativt bra ut, säger han.
Således är det fritt fram att vattna de odlingar som börjar gro i trädgårdslanden, eller för den delen fylla sin pool. Ruben Öberg poängterar dock ett stående råd, han har till Västerviksborna, om att se dricksvattnet som en dyrbar tillgång. En fördel vi har i Sverige som vi inte kan ta för given, och därmed bör vara sparsamma med.
Kommunen är stor och ibland kan Odensvi ha fyra decimeter snö när Loftahammar har grönt. Men om ett bevattningsförbud införs görs det för hela kommunen. Variationerna är ändå relativt små, menar Öberg.
På Gotland är det en tuffare situation. Där infördes bevattningsförbud den 24 april.