M vill bjuda kommunanställda på bilpendlingen

Nu utreds ett förslag om att göra det lättare för medarbetare att pendla till och från jobbet i vår geografiskt stora kommun, till exempel genom att leasa en elbil eller få lönetillägg för pendlingen.

Moderaterna vill underlätta kompetensförsörjningen genom att göra det biligare att pendla.

Moderaterna vill underlätta kompetensförsörjningen genom att göra det biligare att pendla.

Foto: Läsarbild

Västervik2023-03-29 18:00

– Det finns ju tillfällen, framförallt på landsbygden, då det inte är helt lätt att rekrytera. Vi såg att man skulle kunna jobba mer aktivt med resandet, berättar Harald Hjalmarsson (M), kommunalråd.

Det finns ett gemensamt ramverk för personalförmåner i kommunen som nu ses över av HR-avdelningen. I översynen inkluderas även förslaget att göra det lättare att arbetspendla, som från början var en motion från Moderaterna.  

– Det är positivt att man utreder det, säger Hjalmarsson. 

I svaret på motionen, som undertecknats av bland annat HR-chef Anna Öhling Elltorp, skriver tjänstemännen att pendling är en faktor som i stor utsträckning påverkar hur benägen någon är att välja ett visst jobb. 

Benägenheten att pendla ökar ju mer man kan tjäna på pendlingen, och folk anser i regel att pendlingstiden har ett pris som är högre än vad det faktiskt kostar att pendla. Därför anser även HR-avdelningen att arbetspendling är viktig för kompetensförsörjningen. 

Här är förslagen på möjliga åtgärder som kommer utredas vidare: 

• Kompensera för pendlingskostnader genom lönetillägg för svårrekryterade grupper på landsbygden. 

• En kommun-pendlingsbil från Västervik varje dag. 

• Möjliggöra samåkning genom att skapa ett samåkningsforum för medarbetare. 

• Ge anställda som jobbar på landsbygden, och som förflyttar sig mellan olika arbetsställen, tillgång till en kommunbil. 

• Införa en bilförmån, leasing av elbil och laddförmån. 

Syftet med åtgärderna ska vara att både attrahera och behålla utbildad personal inom yrken och orter där det är svårt att rekrytera.

Vilka åtgärder som är möjliga att genomföra är ännu oklart. Djupare analyser av bland annat klimatpåverkan behövs. Dessutom behövs även en rad olika ställningstaganden göras. 

Om det exempelvis blir aktuellt med lönetillägg behöver man ta ställning till om lönetillägget ska gälla både de som bor i Västervik stad och pendlar till landsbygdsorter och boende på landsbygden som pendlar till stan eller andra orter i kommunen. 

Efter att HR-avdelningen utrett personalförmånerna är det sedan upp till varje kommunal förvaltning att besluta vad de vill eller kan erbjuda. Om kostnaderna ökar bör det ingå i förvaltningarnas årliga budgetarbete, skriver HR-avdelningen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!