Anmälan handlade om att träd tagits ner och fornlämningar i området skadats, då någon rensat med en maskin. Men enligt den nationella enhet i Stockholm som utrett saken har inga fornlämningar skadats.
– Länsstyrelsen har inte kunnat konstatera skada på vare sig registrerade eller oregistrerasde fornlämningar, säger Ulf Gollungberg, förundersökningsledare på polisen i Västervik.
Ärendet skickades därefter tillbaka till polisen i Västervik – som nu lagt ner utredningen. Orsaken är att man kommit fram till att personen som utförde avverkningen saknade uppsåt att förstöra. Personen hade koppling till flygplatsen och utförde åtgärderna av flygsäkerhetsskäl. Så någon straffrättslig fråga är det inte, enligt Gollungberg, däremot kan det bli en civilrättslig fråga mellan markägaren och personen som tog ner träden.
Arkeolog Veronica Palm, Västerviks Museum, menar att ett problem är att det inte gjorts någon inventering av området i modern tid. Detta innebär att de aktuella lämningarna inte finns med i fornminnesregistret.
En inventering behöver göras, menar hon.
– Vi vet ju att det finns mycket kulturlämningar från bronsåldern runt omkring. Och alla fornlämningar, även sådana som är dolda och oregistrerade, ska skyddas enligt fornminneslagen.
– De röjningsrösen som setts vid flygplatsen kan dateras till åtminstone tidigt 1700-tal men det är ju troligt att det finns äldre lämningar än så i området, säger hon.