Destination Gotland och Trafikverket har kommit överens om att färjorna ska fortsätta gå mellan Visby-Nynäshamn, och Visby- Oskarshamn, med samma färjor som idag, fram till februari 2017. En förlängning av det nuvarande avtalet, helt enkelt - i väntan på en ny upphandling.
Men mycket talar för att det blir Oskarshamn som får ta hand om trafiken även efter att den långsiktiga utredningen är klar. Det tror i alla fall Åke Svensson, regionstyrelsens ordförande på Gotland.
- I de samtal vi för är det vad de flesta förutsätter. Men vi vet att det finns organisationer och personer som lyfter fram Västervik.
För gotlänningarnas del är Oskarshamn ett bra alternativ för den södergående trafiken, enligt Åke Svensson. Han förordar varken Västervik eller Oxelösund, som också varit på tapeten.
- Ja, det handlar om att kunna nå södra Sverige så snabbt som möjligt. Och nu bygger de ut sin hamn i Oskarshamn.
Harald Hjalmarsson (M), kommunalråd i Västervik, är inte lika övertygad. Han ser korttidsavtalet som ett tecken på att Trafikverket verkligen vill till botten med frågan, för att se vad som är den mest optimala lösningen. För de bofasta gotlänningarna, givetvis, men också för skattebetalarna. Och för miljön.
- Den utredning som gjordes för ett år sedan tog väldigt mycket hänsyn till miljöpåverkan. I det perspektivet är Västervik fördelaktigt.
Men är det rimligt att tro att Västervik kan få ta över trafiken?
- Det är inte orimligt att tro, och det beror på att det till 100 procent är den kortaste resvägen. Det geografiska läget är till vår fördel.
Harald Hjalmarsson påpekar att resvägen möjliggör en ny typ av större, klimatsmartare båtar, en trend i Europa just nu.
Oskarshamn planerar att investera många miljoner i sin nya hamn.
- Ja, men det är driftskostnaden som är den stora kostnaden. Trafiken får 350 miljoner om året i driftsstöd. Oskarshamn planerar att investera 250 miljoner i hamnen, det är mindre än det årliga driftsstödet.
Du sitter inte på två stolar i den här frågan? Du är ju både Regionstyrelsens ordförande och kommunalråd i Västervik.
- I den här frågan är det väldigt enkelt, det har inte uppstått några konfliktytor. Regionförbundet är inte ens remissinstans, det är helt och hållet Trafikverket och regeringen som äger frågan.
Det nya, långsiktiga avtalet för Gotlandstrafiken kommer att upphandlas för start 2017. Tidigare var tanken att avtalet skulle vara klart 2015.