Utreder flytt av särskolan

Västerviks förskolor behöver lokaler och nu utreder kommunen om en flytt av särskolan från Skoghagaskolan till Ludvigsborgsskolan skulle kunna underlätta lokalbristen.

Elever skäms. Särskolans rektor Marianne Werke menar att många av särskoleleverna helst inte vill berätta att de går på en låg- och mellanstadieskola. Om särskoleverksamheten flyttar till Ludvigsborgsskolan får eleverna gå på samma skola som jämnåriga.Foto: Anders Liljegren

Elever skäms. Särskolans rektor Marianne Werke menar att många av särskoleleverna helst inte vill berätta att de går på en låg- och mellanstadieskola. Om särskoleverksamheten flyttar till Ludvigsborgsskolan får eleverna gå på samma skola som jämnåriga.Foto: Anders Liljegren

Foto:

Västervik2007-09-08 00:25
En eventuell flytt av särskolan på Skogshagaskolan har varit på gång i många år.
- För fyra år sedan gjordes en särskoleutredning och då bestämdes det att särskoleundervisningen för årskurs åtta till tio skulle flytta till en högstadieskola. Redan då pratade vi med personalen samt tog vi kontakt med Ludvigborgsskolan och tittade på lokalerna, säger Marianne Werke, rektor för särskolan på Skogshagaskolan.

Eftersom det i dagsläget finns många lediga skollokaler i Västerviks kommun, men inte tillräckligt med utrymme för förskolan, är frågan aktuell igen. Elevantalet sjunker på Ludvigsborgsskolan och kommunen kräver att Skogshagaskolan ska ta emot förskolebarn.

Nu ska Jan Ögren, rektor Ludvigsborgsskolan, undersöka förutsättningarna för en eventuell flytt genom att bland annat intervjua berörda personer.

- Jag har precis börjat med utredningen. Jag var på studiebesök på Skogshagaskolan för några dagar sen och intervjuade några i personalen, säger Jan Ögren vars utredning ska vara klar i oktober.
Jan Ögren ska ge förslag på hur en flytt skulle kunna genomföras och vilket beslut han förordar. Därefter ska barn- och utbildningsnämnden ta ett beslut och nästa höst kan en flytt bli verklighet.
Även föräldrar och elever ska informeras.
- Vi ska kalla till föräldramöte, säger Marianne Werke.
Enligt Marianne Werke berörs 16 elever, som nu går i årskurs åtta och nio. Det finns i dagsläget inga yngre barn som går i särskoleklass på Skogshagaskolan.
- Föräldrar kan välja om de vill att barnet ska gå i särskoleklass eller i vanlig klass. I dag vill de allra flesta att deras barn ska inkluderas i vanliga klasser och gå i sin hemskola, säger hon.

Enligt Marianne Werke vet många av särskoleeleverna inte vad de ska svara när någon frågar var de går i skolan.

- Vi har länge sett att våra elever skäms över att gå på en låg- och mellanstadieskola. Dessutom saknar vi ämneslokaler för exempelvis kemi och fysik på Skogshaga. På Ludvigsborgsskolan får de gå på samma skola som jämnåriga, säger hon.
En negativ konsekvens av en flytt är risken att särskoleeleverna väljer bort att läsa årskurs tio och slutar redan efter nian, menar hon.

Trots att bara två årskurser berörs och att det kan hända att det inte blir några fler särklasser på Ludvigsborgsskolan därefter är hon positiv.
- Man ska börja nån gång. Det finns många elever med särskilda behov som går i vanliga klasser på Ludvigsborgsskolan. Med flytten kan även de eleverna få ta del av särskolans resurser och personalens kompetens, säger Marianne Werke.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om