Västerviks kommun är ett föredöme som andra kommuner kan lära utav, det menar Håkan Wåhlstedt, särskild utredare till den statliga utredningen om lokala övergödningsåtgärder.
Under utredningsarbetet besökte Håkan Wåhlstedt Västerviks kommun. Han gjorde studiebesök och träffade både lantbrukare och tjänstemän från kommunen.
– Västervik är en kommun som har kommit väldigt långt, i relation till andra kommuner, och har ett gott och välförtjänt anseende. Kommunen har tagit ett helhetsgrepp och låtit åtgärdssamordnare komma fram till åtgärder i dialog med markägare.
Vad tog du med dig från besöket i Västerviks kommun?
– Jag uppskattar personligen att kommunen försöker ta ett helhetsgrepp, säger Håkan Wåhlstedt och nämner musselodlingen utanför Hasselö.
– Det finns de som är tveksamma till om det är kommersiellt gångbart att odla musslor på ostkusten, men om musslorna tar upp näringsämnen som nått kusten och sedan används som djurfoder, så är det ändå en liten pusselbit till helheten, trots att musslorna inte är kommersiellt gångbara som livsmedel.
Han upplever att själva utredningsprocessen, med många studiebesök runt om i Sverige, redan fyller en funktion.
– Samtidigt som vi blev inspirerade av alla hundratals personer vi träffade, så upplevde vi att utredningen också har gett dem inspiration. Vi var väldigt angelägna om att lyfta fram att alla som är delaktiga i övergödningsfrågan också är en del av lösningen.
Enligt Håkan Wåhlstedt handlar övergödningsproblematiken om att förhindra näringsläckage, men också om att lindra och åtgärda utsläpp som redan sker.
Anledningen till att den statliga utredningen genomfördes är att Sverige varken når upp till kraven som ställs i miljökvalitetsmålet "Ingen övergödning" eller miljömålen i EU:s ramdirektiv för vatten. Utredningen ger förslag på lokala åtgärder som ska bidra till att målen nås.
– Utredningen lyfter fram att vi vet vad som behöver göras och att vi tar frågan på allvar. Vi är på rätt väg, men det är inte samma sak som att vi är framme.
Håkan Wåhlstedt menar att även om exempelvis Västerviks kommun gör mycket redan nu så krävs det ännu mer.
I våras lämnade Håkan Wåhlstedt utredningens betänkande till regeringen. Den sista augusti går remisstiden ut och Västerviks kommun har också lämnat in sina synpunkter.
– Nu är det miljödepartementet som har bollen, säger han.