Utpekade: Skolorna som kan få ta över efter Ellen Key

Nu är det klart vilka skolor som man kommer att utreda vidare som alternativ till om Ellen Keyskolan läggs ner.

När regionen tar över Ellen Keyskolan behöver kommunen hitta en ersättare.

När regionen tar över Ellen Keyskolan behöver kommunen hitta en ersättare.

Foto: Marie Kerrolf

Västervik2024-10-04 13:52

Nyheten i korthet

  • Fyra skolor har valts ut för vidare utredning som potentiella mottagare av Ellen Keyskolans verksamhet om skolan läggs ner.
  • De fyra skolorna är Ludvigsborgsskolan, Breviksskolan, Marieborgsskolan och Skogshagaskolan. Utredningen kommer att bland annat att fokusera på ekonomiska konsekvenser, demografi och barnperspektivet.
  • Utredningen planeras att genomföras under 2024, men det finns oro för att tiden kan vara knapp.

Vi har tidigare berättat att regionen vill ta över byggnaderna där Ellen Key i dag huserar. Kommunens inställning är inte inriktad på att bygga ut en helt ny skola. Istället undersöker man om någon av de befintliga skolorna kan ta emot Ellen Keyskolans verksamhet.

I förra veckan berättade vi att konsultföretaget Sweco gått igenom möjligheterna för alla F-6-skolor i staden, och 7-9-skolan Ludvigsborgsskolan. Då sade förvaltningschefen Magnus Bengtsson att man ville få en signal från politiken om vilka skolor man skulle gå vidare med och utreda ytterligare. 

Nu har fyra skolor gallrats fram:

• Ett alternativ är att bygga ut den kvarvarande högstadieskolan Ludvigsborgsskolan så att den tar emot fler elever.

•Tre F-6-skolor pekas ut som möjliga att antingen göra om till högstadieskolor eller till att bli en F-9-skola. Det vill säga en skola som har alla årskurser från förskoleklass till nian. De är Breviksskolan, Marieborgsskolan och Skogshagaskolan.

undefined
Magnus Bengtsson, barn- och utbildningschef i Västerviks kommun.

Vad händer nu?

– Vi kommer att utreda vilka förutsättningar vi har att nå våra olika typer av mål och de ekonomiska konsekvenserna med de olika alternativen, och gå in djupare på demografin, säger barn- och utbildningschefen Magnus Bengtsson.

Han räknar upp ytterligare saker som behöver undersökas innan man fastnar för ett slutgiltigt alternativ:

• Hur påverkas de andra skolorna i Västervik av de olika alternativen? Om en låg- eller mellanstadieskola försvinner eller minskar sin verksamhet får det konsekvenser för de övriga skolorna.

• Hur löser man skolsituationen om man under en period behöver bygga om en skola?

• Barnperspektivet är viktigt: Hur skulle den utvändiga och invändiga lärandemiljön bli? Vilka utrymmen skulle finnas för lek och rekreation. Det som på skolspråk heter "barnens möjlighet till självständig mobilitet" – det vill säga om man kan ta sig säkert till skolan till fots eller med cykel.

Det behöver inte nödvändigtvis bli så att kommunen fastnar för ett enda av de fyra alternativen. Ett resultat kan bli att Ludvigsborgsskolan får ta emot fler elever än i dag, samtidigt som en av f-6-skolorna också får ta emot högstadieelever.

Preliminärt är det sagt att utredningen ska bedrivas under 2024, men tiden är knapp enligt Magnus Bengtsson.

– Jag har lyft för politiken att vi kanske inte hinner klart tills dess.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!