Utökad frisktandvård kan minska köerna
I flera år har patienter mellan 20 och 40 år haft möjlighet att teckna avtal om så kallad frisktandvård med landstinget. Sedan måndagen kan alla göra det, oavsett ålder. Något landstinget på sikt hoppas ska förbättra länsbornas munhälsa - och ge mindre köer till folktandvården.
Lilian Andersson är tandsköterska på folktandvården på Stora Trädgårdsgatan i Västervik. Hon och tandvårdsförvaltningens utvecklingschef Christer Lindblom tror att fler patienter som tecknar sig för frisktandvård på sikt kan minska köerna till folktandvården.
Foto: Ellen Kindstrand
- Hittills har det varit ganska lätt. 75 procent av patienterna har legat i den gruppen. Men då får man tänka på att åldersintervallet har varit mindre. Nu har vi utökat till tio grupper på grund av att det väntas bli större spridning i munhälsan, säger Christer Lindblom, som är utvecklingschef vid landstingets tandvårdsförvaltning.Vad har satsningen hittills fått för effekter på folks munhälsa?
- Det är för kort tid att se några effekter än. Dels har systemet bara funnits i fyra år, dessutom är gruppen 20-40-åringar den absolut friskaste patientgruppen med bra tandhälsa och få lagningar. När lönar det sig att ha ett avtal om frisktandvård?
- Det är klart att munhälsan har en viss koppling till ålder. Men den är ändå så väldigt individuell. Det är som att jämföra med en försäkring. Man vet först när någonting händer om det var värt att ha den.Lilian Andersson är tandsköterska vid folktandvårdens klinik på Stora Trädgårdsgatan i Västervik. Hon upplever att många av de ungdomar som fyllt 20 och plötsligt ska börja betala för sin tandvård har varit extra positiva till systemet med frisktandvård. Detta då det känns lättare med en regelbunden, mindre utgift.- Tvingas man betala hela behandlingen på en gång finns risken att många väntar med att gå. Och när de väl kommer kan det redan vara för sent.Hur kommer köerna att påverkas när alla får tillgång till frisktandvård? Klarar ni en eventuell anstormning?
- Ja, vi måste ju se till att komma i fas eftersom vi via kontraktet binder oss att kalla patienterna inom en viss tid. Och på sikt kan det nog ha effekt på köerna, säger Lilian Andersson.Christer Lindblom håller med:- Om vi genom det här lyckas hålla munhälsan på en bra nivå blir det på sikt mindre att göra. Det är en vinna-vinna-situation för alla.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!