Utmaning att hitta rätt personal

Finnes: Massor av personer som på olika sätt arbetar med språkstöd i kommunen. Saknas: En lärare i tigrinja.

Västervik2016-12-30 05:30

I förskolan och skolan arbetar 30 personer som modersmålslärare. De undervisar knappt 800 elever i 20 olika språk. Största språken är arabiska och dari (Afghanistan), det minsta är finska.

Skolan erbjuder också studiehandling på modersmålet. Det innebär hjälp med att lösa uppgifter och följa undervisningen på svenska.

– Ett modersmål är viktigt för den personliga identiteten. Det är också viktigt för inlärningen av andra ämnen. När man tänker gör man det på ett språk, och då underlättar det om man behärskar det bra, säger Magnus Bengtsson, barn- och utbildningschef.

En utmaning är att hitta personal till alla tjänster. Även om lärarna inte behöver vara behöriga, kan det ändå vara svårt i de minsta språken. Just nu söker kommunen till exempel en lärare i tigrinja, som talas i Etiopien och Etiopien.

– Regelverket är lite tänjbart. Vi är skyldiga att erbjuda undervisning, men bara om vi har personal. Kraven är ganska höga i och med att man också ska vara duktig på svenska, säger Sven Torstensson, rektor för modersmålsundervisningen.

På biblioteket, Mejeriet och ett par fritidsgårdar arbetar fyra kulturvärdar, däribland Mohammed Omar i Ankarsrum. Vad som händer nästa år är inte riktigt klart, men utvecklingsledaren Britt Ramsten hoppas att projektet ska fortsätta under hela 2017. Hon beskriver satsningen som mycket lyckad och ett förutsättning för att ta emot nyanlända och flyktingar på ett bra sätt.

Vid sidan av kommunens personal har flera föreningar fått bidrag till olika insatser, främst språkcaféer. Sådan verksamhet har under hösten funnits både i Ankarsrum, Edsbruk, Gamleby och på tre platser i Västervik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om