Utflykt med levande historia
Vid kyrkstallarna i Hallingeberg blev det bland annat korvgrillning och möjlighet att prova gungan.
Foto:
Första etapp på vandringen var varggropen vid Kiltebo. Redan på avstånd hördes tjut och skrik från gropen. Det visade sig inte komma från någon varg men väl från en förskräckligt ful kommandora som ramlat ned i gropen. Trots att hon jämrade sig över magknip på grund av för mycket palt så hade hon inte kunnat motstå korven som hängde som bete, och nu satt hon där hon satt utan att kunna ta sig upp.
Vid Björksnäs var nästa stopp, där berättade ägaren Lennart Karlsson, om det ofantliga flytblock han har på sin tomt och som troligen har funnits där sedan istiden. I en grotta som bildats mellan stenarna, säger ryktet att en fredlös en gång gömt sig. För att bli befriad från domen, som innebar att han var lovligt byte för vem som ville döda honom, fanns bara en möjlighet och det var att bli bödel, något som den här mannen sägs ha åtagit sig för att rädda livet.
En ännu mer dramatisk historia fick vandrarna sig berättad vid den plats som en gång i tiden fungerade som skjutbana. När det var övningsskjutning där en gång för 90 år sedan kom två bröder, 15 och 16 år gamla gående förbi. Skyttarna bad pojkarna att gå bort bakom skjutvallen och sedan signalera var skotten träffade. Alla trodde att vallen var tät tills den ena pojken ropade att hans bror hade träffats av en kula. Pojken bars fram till kyrkan där man mötte upp med socknens enda bil för färd till sjukhuset där pojken senare dog av sina skador. Att historien berättades av Solveig Pettersson med stor inlevelse är förståeligt, pojken som blev skjuten var hennes farbror.
Efter den händelsen försvann skjutbanan tillsammans med den öppna plats i närheten där det en gång ordnats danser för bygdens ungdomar. Ingen kunde tänka sig att roa sig där något så tragiskt hade inträffat. För dagen fanns i alla fall dragspelaren Nils- Olof Karlsson på plats för att återskapa stämningen.
Slutmålet för vandringen var kyrkstallarna i Hallingeberg. Där blev det visning och demonstration av stallarnas inventarier, besök i hembygdsgården, möjlighet att såga ved vid riktig sågbock, tälja med kniv, gunga på den stora estniska gungan och så förstås äta korv.
En oförglömlig höstdag blev det säkert för alla som var med och ett lovvärt initiativ av hembygdföreningen att levandegöra historian.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!