Allt var väl egentligen avgjort på förhand. Socialdemokraterna och Moderaterna hade gjort upp, och eftersom de tillsammans har en stor majoritet var det lite som talade emot att budgetförslaget inte skulle antas.
Förslagets namn: "Budget 2013 och ekonomisk planering 2014-2015 för Västerviks kommun."
Budgeten innebär att 55 miljoner ska sparas på två år, genom en rad nedskärningar, alternativt effektiviseringar. Hur man ser på saken beror naturligtvis på perspektivet.
Sparkraven innebär bantad politisk organisation. Kultur- och fritidsnämnden ska helt avvecklas.
Den främsta anledningen till att debatten pågick så länge var att punkten om budgeten, vilket var kvällens mest genomgripande förslag, var punkt nummer 14 på dagordningen. Debatten startade därför först efter att mötet redan pågått i ett par timmar. Debatten pågick till långt efter kl 22 och innehöll en rad yrkanden från partierna.
I stora drag såg diskussionen ut så här. S och M stod bakom förslaget, medan C, MP, V, FP, KD, VDM, ställde sig mot förslaget.
Orsakerna till att parterna drog åt två olika håll berodde i grund och botten på olika perspektiv om hur Västerviks kommun ska lyftas ur den ekonomiska nedgång kommunen nu befinner sig i.
Många röster tog upp den kritik mot demokratin som samarbetet mellan S och M har utpekats utgöra genom att bilda en överväldigande majoritet och då kunna ha makt att tillsätta nämnder och styrelser på egen hand. Detta kallas ett demokratihot.
Moderaterna respektive Socialdemokraterna värjer sig mot denna kritik genom att säga att budgetförslaget är å ena sidan ett moderat förslag och å andra sidan ett socialdemokratiskt förslag. Båda partierna tycker alltså att förslaget i grund och botten är deras och att det andra partiet håller med.
Centerns Thomas Svensson menade att det fanns mer att hämta i samarbetet inom alliansen. Centern vände sig emot minskandet av nämnder. Han sa att Centern var stolta över vad de åstadkommit.
Miljöpartiet talade om vikten av budget i balans, men också att vikten att ge kommunens invånare bra service och möjligheter till ett lyckligt liv är viktigare.
Folkpartiet menade att en skattehöjning är ett bättre alternativ än S och M:s gemensamma budget. FP betonade också kvaliteten i skolan
V och KD höll anföranden där de var kritiska till neddragningarna och ogillade samarbetet mellan S och M.
VDM saknade en tydlig plan för hur de föreslagna avvecklingarna ska genomföras. Olof Nimhed:
- Mångfald är bättre än enfald, sa han.
Sverigedemokraterna utesluter inte skattehöjningar i det långa loppet. Men menar att det bara är en sista utväg om effektiviseringarna inom kommunen inte lyckas.
Socialisternas Johannes Regell gick så långt att han sa att budgetförslaget leder till ett avvecklande av kommunen.
Trots att budgetförslaget är sammanställt av S och M, berättade Kronståhl under mötet att han inte såg S som en del av en ny majoritet.
Christin Rampeltin Molin betonade att lärarlönerna inte är bortprioriterat.
När VT gick till tryck hade något beslut om budgeten ännu inte tagits.