När vi träffar personalen på det aktuella särskilda boendet är där över 25 personer på plats, vilket är mer än hälften av det totala antalet anställda på enheten. De har olika befattningar inom verksamheten – vissa jobbar direkt med de boende, andra jobbar inom hemtjänst och ytterligare en grupp jobbar inom nattpatrullen. Även ett par anhöriga till verksamhetens boende är där. Alla är de gravt missnöjda med ledningen på arbetsplatsen, och en efter en börjar de berätta om varför de är så upprörda.
– Vi blir straffade för att vi protesterat mot vår chef. Det är maktmissbruk, och vi är maktlösa.
Så uttrycker en ur personalen det. Den kritik som kommer fram rör en ledning som uppfattas som opassande, inte tar ansvar eller genomför sina arbetsuppgifter.
– Man ska kunna prata med sin chef, och en chef behöver visa sig och synas i verksamheten.
Personalen vittnar om uteblivna inbjudningar till lönesamtal och en ledning som inte är på plats på arbetet trots att situationen krävt det. En medarbetare berättar att när hen kom tillbaka till jobbet från sin sjukskriving gick det flera veckor innan ledningen tog kontakt och förstod att hen var tillbaka i tjänst. En annan säger att ledningen inte tackat av en medarbetare som gick i pension efter 40 års anställning, och att ledningen inte hört av sig till en annan medarbetare då hens närstående gick bort.
Problematiken har tagits upp med HR-avdelningen, och med facket. Man har även haft ett möte där socialchef Joakim Nyman deltagit. Men någon förbättring har man inte märkt av.
– Den som har hållit ihop allt är vår samordnare.
Men nu ska samordnaren sluta på jobbet. Hen fick veta att delar av hens arbetsuppgifter skulle slås samman med en annan, separat tjänst, och att hen skulle få gå. Samordnaren i fråga sökte den nya tjänsten, men fick den inte. Personalen kan nu beskrivas vara i närmast upplösningstillstånd.
– Den nya tjänsten kommer inte fungera. Varför ska den som gör sitt jobb bra få sluta? Det är hen vi vänder oss till när vi behöver stöd, säger en ur personalen.
Tillsammans gick personalen ihop och skrev en protestlista, där man klargör att man vill ha kvar sin nuvarande samordnare. Listan har undertecknats av över 60 personer, och sedan lämnats in till socialchef Joakim Nyman.
– Vi har varit som en familj här. Men nu rasar allt.