Utbildningsmässa på gymnasiet

Elever informerades om utbildningsalternativ efter gymnasiet.

Patrik Ljungquist vill studera vid Lunds universitet eller universitetet i Uppsala.

Patrik Ljungquist vill studera vid Lunds universitet eller universitetet i Uppsala.

Foto:

Västervik2005-03-19 00:25
På fredagen hölls en utbildningsmässa på Västerviks gymnasium. Det är ett årligt arrangemang till för att informera gymnasieungdomar om alternativ efter studenten. Representanter från ett antal högskolor, folkhögskolor och andra yrkesutbildningar deltog i mässan som pågick under hela dagen.

Oscar Ferlin är studievägledare på gymnasiet och arrangerar utbildningsmässorna. Han kunde berätta att man inför årets mässa satsat på seminarier av olika slag. Dessa handlade om "Livet som högskolestudent", "Studier utomlands", "Framtidens arbetsmarknad" och "Hur är det att studera på en folkhögskola".
- Huvudsyftet med mässan är
att upplysa eleverna om alternativ och valmöjligheter efter studenten, förklarade Oscar Ferlin. Vi vill försöka få gymnasieungdomarna att ha framförhållning när det gäller planerna för tiden efter gymnasiet, så att de i god tid börjar fundera på alternativen.

För eleverna i årskurs två och tre är det obligatoriskt att besöka mässan, vilket innebär att det är över 800 elever som botaniserar bland broschyrer och informationsblad denna dag.

Det finns en uppsjö av alternativ och valmöjligheter för gymnasieungdomar i dag, och detta kan resultera i osäkerhet och beslutssvårigheter för många tror Oscar Ferlin.

- Det finns på gränsen till för många alternativ, och för dem som är sent ute med att planera kan det vara förvirrande. Därför vill vi få dem att börja fundera i god tid, för då blir det lättare att göra mer välgenomtänkta ansökningar.

En av seminariehållarna under dagen var Daniel Abdiu från Internationella Handelshögskolan i Jönköping. Han berättade för gymnasieungdomarna om den internationella inriktning som är utmärkande för Handelshögskolan i Jönköping. Alla som blir antagna till högskolans utbildningar blir garanterade plats för utbyte på någon av skolans 200 partneruniversitet som finns utspridda i världen.

- Vare sig man väljer att studera utomlands eller stanna i Jönköping träffar man andra studenter från olika länder genom det här utbytet, säger han.

Själv har han varit utbytesstudent både på Nya Zeeland och i Mexico och vill starkt rekommenderar andra att prova på detta. Får du möjligheten så "go for it" var hans inställning.

Två av mässans besökare var Linnea Hallberg och Patrik Ljungquist som under dagen passade på att samla information om olika högskolor och universitet. Linnea Hallgren som läser naturvetenskapligt basår på Gamleby folkhögskola funderade på några olika utbildningsalternativ.

- Jag kommer att söka till farmaceut-, receptarie och kanske arkitektutbildningen. Mest hoppas jag på farmaceututbildningen i Kalmar, sade hon.

Patrik Ljungquist går sista året på samhällsvetenskapliga programmet på Västerviks gymnasium, och han har bestämda planer för den närmaste framtiden. Först ett sabbatsår och sedan praktisk filosofi eller beteendevetenskap på universitetet.

- Jag vill absolut läsa vid Uppsala- eller Lunds universitet, för nationernas skull, sade han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om