Utbildningen fungerar utmärkt

- Det finns ingen sanning i det rykten som säger att Lernia skulle lägga ner svetsutbildningen i Västervik, tvärtom går den väldigt bra och jag har faktiskt inte själv hört dessa rykten, säger platschefen Lennart Axelsson.

Urban Carlsson är uppdragsledare för hela den verkstadsinriktade utbildningen på Lernia i Västerviik.

Urban Carlsson är uppdragsledare för hela den verkstadsinriktade utbildningen på Lernia i Västerviik.

Foto:

Västervik2005-04-20 00:25

- Allt rullar på och vi har avtal med länsarbetsnämnden i två år till. Sedan vi började har 29 personer genomfört utbildning här och av dem hade 24 stycken arbete inom tre månader efter att de slutat hos oss.

Uppdraget att ordna svetsutbildningen åt länsarbetsnämnden vann Lernia i en infekterad upphandling för ett år sedan där det privata företaget Svetsutbildarna var medtävlare. En av delägarna i Svetsutbildnarna, som lades ner, arbetar numera deltid som svetslärare på Lernia.
- Vi har 20 svetsarbetsplatser här i verkstaden, säger svetsläraren Jan Malmström, som arbetar på heltid med svetsutbildning. Dessutom finns två lärare som arbetar med svetsutbildning på deltid.
- Men vi kan ha fler elever eftersom alla inte nödvändigtvis svetsar samtidigt.

I svetsutbildningen på Lernia i Västervik finns två typer av utbildningar. Vi har personer som ska förnya sina Europalicenser (ett certifikat som är en "färskvara" och som är en absolut nödvändighet för att få jobb som svetsare). De som ska förnya licenserna går här bara ett par veckor innan de avlägger prov. När proven läggs kommer inspektörer från De Norske Veritas (Nordens ledande certifiereingsföretag inom branschen) och kontrollerar svetsarna.
Den andra typen av utbildning är en ren yrkesutbildning där man utgår från individens förkunskaper, som kan vara noll. En sådan utbildning pågår mellan sex och 20 veckor, ungefär.
- Det är en populär utbildning, säger Lennart Axelsson. Men tyvärr finns inte så många jobb just i Västervik. Den som vill gå utbildningen måste förbinda sig att veckopendla eller flytta för att få jobb. I princip får alla som går utbildningen jobb direkt efteråt.
- Under året som gått har 75 Europalicenser lagts, säger Jan Malmström. Bara i år är det 25 stycken. De flesta avlägger prov för två typer av svetsning, några enstaka lägger tre.

Förutom de båda nämnda utbildningarna finns en "prova-på"-utbildning för ungdomar. De provar flera olika industriyrken, bland annat svetsning.
Aida Montenegro-Chavez är en av ungdomarna som gått "prova-på"-kursen. Sedan i måndags går hon den regelrätta svetsutbildningen.
- Jag älskar att svetsa och tänker satsa hårt för att bli bra, säger Aida Montenegro-Chavez som är 21 år.
- Hon har väldigt goda förutsättningar, säger Jan Malmström. Faktum är att tjejer i allmänhet har en stor fördel när det gäller motorik och tålamod.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om