Utbildning ska minska olycksrisk
Att arbeta med nedrasade ledningar kan vara riskfyllt - det gäller inte minst för de lant- och skogsbrukare som ibland kallas in vid ledningsbrott. En utbildningskväll om nya säkrare rutiner har hållits i Blackstad.
Med ledningsansvar. Erland Friberg, kommunansvarig inom LRF som stödgruppernas kontaktperson, Kjell Haraldsson, ledningsbesiktningsman och Owe Pettersson, Eons ansvarige för ledningssträckorna inom södra kommunen. Foto: Lena Pettersson
Foto:
Nu har landets elleverantörer beslutat att göra en omorganisation av stödgrupperna. Orsaken är bland annat att den tidigare organisationen har visat sig ha flera brister, främst när det gällt säkerheten.
Den nya stödgruppsverksamheten ska regleras genom ett avtal mellan LRF:s regionförbund och Eon Elnät AB. För att öka säkerheten för medlemmarna i stödgrupperna har man infört krav på ett certifikat som ska visa att man har kunskaper och utbildning att utföra uppdragen.
För att ta del av dessa kunskaper samlades stödgruppsmedlemmar från Hallingeberg, Blackstad, Almvik och Ankarsrum i Blackstads församlingshem. Där gavs ingående information om hur det hela är tänkt att fungera.
När ett strömavbrott registrerats centralt hos Eon får representanten på plats i uppdrag att kontakta den av RLF utsedde kommunansvarige, som i sin tur kallar in lämpligt antal medlemmar ur stödgruppen.
Kontaktmannen ska sedan dela ut de instruktioner som kommer från Eon, mot kvittens. Innan stödgruppen får börja sitt arbete ska en återrapportering ske. När uppdraget är slutfört ska det återigen utväxlas kvittenser mellan kontaktmannen och elleverantörens representant. Ett krångligt och tidsödande system kan tyckas, men det är till för att inte någon ledning av misstag ska kunna strömföras medan arbetet pågår. Det är också nödvändigt att alla som varit ute och besiktigat ledningsavsnitt rapporterar till kontaktmannen när man avslutat uppdraget, även om inga ledningsskador påträffats.
En medlem i stödgruppen får bara patrullera och röja det ledningsavsnitt som han anvisats. Att aldrig gå nära nedfallna ledningar eller träd som berör ledningen och att inte heller röra vid stängsel eller andra föremål som kan vara i kontakt med ledningen var en uppmaning som upprepades flera gånger under utbildningskvällen.
Gruppens uppgifter kommer också att vara att röja vägar och på annat sätt bistå vid reparationsarbete. Allt för att kunderna så fort som möjligt ska få sin ström tillbaka.
Från Eons sida räknar man med att stödgrupperna så småningom ska bli överflödiga. Till år 2014 planerar man att de ändringar i ledningsnätet som man arbetar med ska vara klara. Med en investering på 2, 5 miljarder per år ska 17 000 kilometer luftledningar ersättas av jordkablar.
I hela Sverige finns idag 12 343 mil elledningar, 125 meter per elkund. I Danmark är motsvarande siffra 2- 3 meter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!