"Utan mjölkrobot hade jag slutat med korna"

Numera har mjölkbonden Johan Andersson, Kila gård, Odensvi, nästan normala arbetstider. Det har han tack vare två robotar som står i ladugårdens ena kortsida. Utan dem hade det inte funnits mjölkkor kvar på Kila.

Nöjd och avslappnad är Johan Andersson numera. Utan mjölkrobotar hade han aldrig fortsatt med mjölkkor - det hade varit alldeles för slitsamt i längden.

Nöjd och avslappnad är Johan Andersson numera. Utan mjölkrobotar hade han aldrig fortsatt med mjölkkor - det hade varit alldeles för slitsamt i längden.

Foto: Hans Brandin

Västervik2010-12-20 00:00

Johan Andersson utstrålar ett avspänt intryck trots att han har 280 djur att ta hand om, varav 140 mjölkkor. För inte så länge sedan hade 14 mjölkkor varit en rejäl börda att sköta ensam men tekniken har räddat återväxten inom näringen. Johan Andersson driver Kila gård, han har hjälp av sin far Carl-Johan och de har en anställd. En person klarar själv av att ta hand om mjölkkorna.

- Tidigare hade vi inte så många kor som nu och ändå hade två personer fullt jobb med att mjölka. Vi började klockan halv fem på morgonen och var sällan klara före halv sju på kvällen och då var jag klippt slut. Ledigheten var det sparsamt med och när jag väl var ledig så hade jag dåligt samvete för den som slet i ladugården istället för mig.

Johan Andersson, minns tillbaka:

- Det var riktigt slitsamt för kroppen att mjölka. Många gånger måste man ner på huk för att tvätta spenar, sätta på och ta av mjölkkoppar, flytta aggregat och se till att korna har det rent och tillräckligt med mat.

- Utan mjölkrobotar hade jag inte orkat fortsätta. Det enda jag ångrar nu är att jag inte gick över till robotmjölkning tidigare. Vi byggde om för två år sedan men behöll en del kor i den gamla ladugården. Det var kor som trilskades och hade svårt att låta sig mjölkas i roboten. Jag tänkte att det är inte så många kor, det går väl snabbt att mjölka dem. Men det tog ett par timmar varje morgon och kväll. Först för ett halvår sedan gick vi helt och hållet över till robotmjölkning.

Det riktigt syns hur nöjd Johan är med sin nya tillvaro. För det är verkligen fråga om en helt ny tillvaro.

- Nu har jag riktigt normala arbetstider, säger Johan Andersson. Börjar först klockan sju och jag har nära till jobbet. Klockan fem på kvällen är jag hemma och klar för dagen. Om jag vill kan jag flexa och bara det är en liten sensation. Nu orkar jag göra någonting annat på kvällen, skjutsa barnen till olika aktiviteter, ja över huvud taget vara tillsammans med familjen på ett annat sätt.

- En dag varje helg har jag ledigt, förut var det högst en helg per månad. Vi har till och med varit på sommarsemester!

Arbetet i ladugården är inte alls så slitsamt som tidigare. Johan blandar foder som sedan portioneras ut av den automatiska utfodringsvagnen, hanskrapar undan gödsel som inte tagit med i den automatiska utgödslingen, strör varannan dag och håller koll på när korna brunstar för då måste han passa på och inseminera.

Korna söker sig själva till mjölkroboten. De lockas av en extra giva av kraftfoder. Information om varje ko finns i ett halsband och där kan roboten läsa av när kon mjölkade senast och i fall hon ska tillåtas mjölka igen. I snitt går korna till roboten 2,7 gånger per dygn. Kön ringlar sakta fram och störningarna är väldigt få.

- Det larmar kanske en gång varannan vecka, säger Johan Andersson. I börjar var det oftare och om strömmen bryts så måste jag hit för att starta allt igen. Men normalt sett rullar det på utan problem.

- Jag har mycket goda erfarenheter och har fått ett nytt liv, säger Johan Andersson.

Tre miljarder liter mjölk

Det finns 5 598 mjölkbönder i Sverige. Totalt levererar de 2 925 800 ton, det vill säga knappt tre miljarder liter. Av den mängden är 228 100 ton ekologisk mjölk.

I medeltal är det 58 kor per besättning. Förra året fanns det 356 800 kor i landet och de mjölkar i genomsnitt 8 321 kilo.

44 procent av mjölken konsumeras som dryck eller som grädde och syrade produkter. 34 procent förädlas till ost, resten blir mjölkpulver. Varje person i Sverige dricker 97 liter mjölk, äter 37 kilo filmjölk eller yoghurt, äter drygt 18 kilo ost, två kilo smör (plus fyra kilo annat matfett, Bregott, Lätt och lagom etc.) och smäller i sig tio liter grädde.

Källa: Svensk Mjölk, tidningen Husdjur och Jordbruksverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om