Usla löner och långa dagar
Ingen OB-ersättning, arbete 18 dagar i sträck eller inga försäkringar för de anställda.Sådana problem har avslöjats då LO-facken besökt restauranger och butiker i kommunen.
Följer inte avtal. Problemen med att arbetsgivarna inte följer avtalen är störst inom restaurangnäringen, säger Dan Nilsson, LO-fackens ordförande i Västervik. Restaurangerna på bilden har ingenting med texten att göra.Foto: Anders Steiner
Foto:
- Det största problemet som jags er det är det här med OB-ersättningen som restauranger vägrar betala ut, säger Dan Nilsson, ordförande för LO-facken i Västervik.
En välkänd krögare i centrala Västervik vägrar att betala ut OB till sina anställda. Personalen är rädd för krögaren vars inställning är att om det inte passar kan de lika gärna sluta. På en annan restaurang betaldes OB-ersättningen ut i form av gratis mat.
- Så här gör de bara för att de tjänar på det, säger Dan Nilsson.
Den som söker sommarjobb ska vara försiktig då arbetsgivaren kommer med konstiga erbjudanden som i fallet med mat i stället för OB eller en fast summa extra i månaden mot att den anställde jobbar fler dagar i sträck än vad kollektivavtalet föreskriver.
- Ett samtal jag fick var från en som jobbar i en affär. Det blev förändringar så ledigheten blev indragen och den anställde skulle jobba i 17-18 dagar i sträck. Men jag hoppas att de löser det . . .
Generellt kan sägas att arbetstiden ska vara åtta timmar om dagen fem dagar i veckan och därefter två dagars ledighet. Det går att ändra lite grand, men det går inte att tänja hur långt som helst - det säger sig självt att den som jobbat 18 dagar i rad inte gör ett bra jobb mot slutet av perioden.
- Även om den anställde är med på det är det ogiltigt för det strider mot avtalet. Det går att riva upp en sådan uppgörelse - det har hänt.
På en pizzeria fick en 15-åring 35 kronor i timmen eftersom arbetsgivaren ansåg att den anställde åt och drack för mycket.
- Men då tvingade de arbetsgivaren att skriva på ett avtal med den rätta ersättningen. Det kan han förstås ha kastat sen, men vi får följa upp det.
Det kan förstås vara svårt för den som är ute på sitt första sommarjobb dels att säga ifrån, dels att veta vad som gäller. Men det viktigaste är att ta reda på om det finns ett kollektivavtal.
Det går att fråga arbetsgivaren eller facket om det och det går alltid att ringa till LO:s hjälptelefon - oavsett om man är medlem eller inte.
Om det uppkommer problem är det första steget att ta upp det med arbetsgivaren.
Det kan röra sig om missförstånd och då brukar det gå att lösa. I annat fall är det bästa att kontakta facket.
På ett ställe som facket besökte saknades försäkringar för de anställda. Där hade arbetsgivaren uppmanat dem att själva teckna försäkringar, men så fungerar det inte i Sverige, säger Dan Nilsson. Om något händer och försäkringar saknas åker arbetsgivaren dit.
- Det är tråkigt för att det är unga killar och tjejer som blir utnyttjade. Och det är osund konkurrens när det finns krogar som vägrar teckna kollektivavtal.
En del allvarliga fall har alltså avslöjats under LO-fackens kontroll och de kommer att följas upp, men Dan Nilsson poängterar att de flesta arbetsgivare sköter sig.
- Men det är svårt - allt kommer väl inte fram när vi är ute och chefen står bakom och lyssnar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!