Uppsagda tjänstemän hittar nya jobb
Det är lätt för uppsagda privattjänstemän att hitta ny sysselsättning, visar statistik från TRR Trygghetsrådet. I Västervik skaffar nio av tio nytt jobb, startar eget företag eller går vidare till studier.
Hjälpande hand. Sten Alm på TRR Trygghetsrådet ger råd till uppsagda privattjänstemän. I Västervik hittade förra året nio av tio en ny sysselsättning. FOTO: ANDERS LILJEGREN
Foto:
TRR Trygghetsrådet, en stiftelse som ägs gemensamt av Svenskt näringsliv och fackförbunden, ger råd och hjälper tjänstemän från det privata näringslivet som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist. För Sten Alm handlar arbetet bland annat om att stötta människor och ge idéer på hur de kan hitta ett nytt jobb.
- En stor del av mitt arbete går ut på att öka anställningsbarheten hos mina klienter. Det kan till exempel ske genom att den arbetssökande breddar sin kompetens, säger han.
Under de tio år som Sten Alm har arbetat på kontoret i norra Kalmar län har 800 personer använt sig av hans hjälp. En övervägande del av dessa har antingen fått ny anställning, börjat studera eller startat eget företag.
Enligt statistiken från Västervik fick 83,4 procent av de personer som aktivt sökte nytt jobb och som förra året var i kontakt med TRR:s kontor i Västervik en ny anställning eller startade eget företag.
Samtidigt gick tio personer, eller 6,4 procent, vidare till studier i mer än sex månader.
- Det är härligt att kunna presentera sådana här siffror. Och det är viktigt att komma ihåg att en stor del av de tio procent som återstår är människor som vi fortfarande arbetar med och som kan få sysselsättning under det här året.
Siffrorna från Västervik följer hur det ser ut i resten av länet. Regionchefen för TRR Trygghetsrådet i Kalmar län, Thomas Wahlquist, kallar statistiken för glädjande.
I en kommentar säger han att den fortsatta utvecklingen på arbetsmarknaden ser positiv ut för 2006.
- Under 2005 lyckades 90 procent att gå vidare till ny försörjning eller studier. Extra glädjande är att 40 procent av dem som fått anställning är 50 år eller äldre.
Att just äldre personer får ny anställning tycker också Sten Alm är en positiv nyhet.
- Åldern är annars en av de demoner vi arbetar mot. Många har en känsla att de är för gamla för att söka nytt jobb, oavsett om de är 62 eller 37. Det är ett tankesätt som är viktigt att ändra, säger han.
Statistiken visar också att en majoritet av de som hittar en ny anställning får den genom kontakter och nätverk. Endast elva procent fick ny försörjning genom arbetsförmedlingen, samtidigt som bara nio procent av de arbetssökande blev anställda efter att svarat på platsannonser i dagspressen.
- Man måste vara aktiv när man söker jobb. Jag säger inte åt vuxna människor vad de ska göra, men försöker få dem att tänka nytt och annorlunda och ifrågasätta de normer som finns. Alla måste se till sina egna förutsättningar och söka jobb utifrån dem, säger Sten Alm.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!