Upprörda känslor på Ellen Key
När biträdande rektorn blockade bort det senaste numret av Vecko-Revyn från skolans cafeteria väcktes en del upprörda känslor hos eleverna, som svarade med att skriva en insändare till Västerviks-Tidningen.
Skolan har ansvar. Anna-Karin Hammersjö tycker inte at den sorterns reportage som finns i Vecko-Revyn är något som skolan bör stödja.
Foto:
- Skolan ska ju vara demokratisk och det här är inget demokratiskt beslut.
Hon och några andra tjejer i nian skrev tillsammans insändaren där de protesterade mot att ta bort Vecko-Revyn. Den som plockade undan tidningen var Anna-Karin Hammersjö, biträdande rektor. Anledningen var en artikel om sexiga underkläder med en modell som bland annat poserar i genomskinliga spetsunderkläder.
- Jag tycker inte det här är något som våra ungdomar ska behöva utsättas för. Sexiga underkläder är inte något jag tycker vi ska ha liggande i vår cafeteria, säger hon.
Att Vecko-Revyn alls finns på skolan tror hon är mest av gammal tradition.
- Den har funnits länge på skolan, i alla fall så länge jag har jobbat här och det är 13 år nu. Men jag tror att vi slutade med den under en period och sedan började vi igen. Det var väl någon gång då Emma Hamberg tog över och införde en del förändringar.
Sedan dess tror inte Anna-Karin Hammersjö att de vuxna på skolan har hållit koll på tidningen eller varit medvetna om vad som egentligen står där. Det har funnits en diskussion om de ska ha kvar den men det har inte kommit längre än så.
- Vecko-Revyn är ju en tidning som genom, tiderna varit lite olika inriktningar på. Den ändrar stil och då hänger vi inte med riktigt.
Själva tycker eleverna inte att det är något som är speciellt för den här tidningen.
- Det här är inte den värsta tidningen, säger Ida Lundin, även hon är en av eleverna som reagerat.
- Och i Vecko-Revyn har det handlat om porr och någon gång var det en hel sida eller så med tjejers bröst, men det gjorde tydligen ingenting. Så tar de bort en tidning som handlar om underkläder. Det har ju alla på sig, säger Sandra Ramström.
Anna-Karin Hammarsjö håller med om att det var värre och tycker inte att heller den tidningen borde ha funnits i cafeterian.
Tidningen finns inte i skolans bibliotek, utan är något som eleverna har kunnat låna i cafeterian för att läsa på rasterna. Redan innan det senaste numret kom ut hade cafégruppen, som består av fritidsledare, elevassistent och elever från alla arbetslag, bestämt att de inte skulle fortsätta prenumerera på Vecko-Revyn. De ska köpa lösnummer av olika tidningar i stället för att få lite mer variation på utbudet.
- Problemet är att det finns så få alternativ för ungdomar i den här åldern, säger Anna-Karin Hammersjö.
- Jag skulle vilja ha tidningar med fler artiklar som kan väcka tankar och engagera ungdomarna. Så mycket handlar om utseende. Det är inte lätt att vara nöjd med sig själv och de här tidningarna bidrar till det. Och det gäller för både killar och tjejer.
Samtidigt förstår hon att det här är en del av ungdomskulturen i dag och att eleverna själva inte tycker att det är så farligt.
- Men när skolan tillhandahåller den här är det som ett sätt att stå bakom budskapet och det vill vi inte göra. Att använda den som diskussionsmaterial tycker jag är okej, men det är ingen tidning som skolan ska sponsra. Vill eleverna sedan köpa den själva så är det något som föräldrarna får ta ställning till i så fall.
Birgitta Westerberg är redaktionschef på Vecko-Revyn och hon förstår skolans dilemma.
- Eftersom det är flera ålderskategorier på skolan är det förstås svårt och det som de äldre eleverna vill läsa kanske inte passar de yngre. Men just nu håller Vecko-Revyn på att förändras. Vi har en ny chefredaktör och tidningen kommer att se annorlunda ut, säger hon.
- Det är förstås ett beslut som skolan måste ta, men den framtida Vecko-Revyn kommer inte att vara någon fara för högstadieeleverna att läsa.
Tjejerna i nian är besvikna på skolan och tror inte att beslutet går att ändra på nu när det väl är taget. De tror också att rasterna i framtiden kommer att bli väldigt tråkiga.
- Det kommer nog att bli dålig stämning i skolan för vi kommer inte att ha något att göra på rasterna. Nu brukar vi sitta och titta i Vecko-Revyn och prata om det som står i den, säger Sandra Ramström.
Något direkt alternativ till Vecko-Revyn tycker de inte det finns.
- Det finns ju inte så mycket. Det blir säkert Frida i så fall och den är inte lika rolig att läsa, säger Ida Lundin.
- I så fall är det Cosmopolitan eller Elle. De är ju typ samma tidningar fast de är tjockare. Men det är inte heller så bra för de kommer ut så sällan. Då hinner man tröttna innan det kommer en ny, säger Sandra Ramström.
Vecko-Revyn
Målgruppen är tjejer i åldern 20-25 år.
Genomsnittsåldern på läsarna är 28,4 år. 28 procent är killar.
Den startades 1935 av Albert Bonnier.
Nybliven chefredaktör är Ebba von Sydow.
Den kommer ut med ett nummer varannan vecka.
Genom åren har Vecko-Revyn genomgått flertalet förvandlingsnummer. Från början var det en månadstidning för hela familjen. Under 40- och 50-talet blev det en novelltidning, för att under 60- och 70-talet återgå till att vara en ungdomlig familjetidning. 1977 gjordes tidningen om och har sedan dess varit en ungdomstidning.
Källa: www.veckorevyn.com
Genomsnittsåldern på läsarna är 28,4 år. 28 procent är killar.
Den startades 1935 av Albert Bonnier.
Nybliven chefredaktör är Ebba von Sydow.
Den kommer ut med ett nummer varannan vecka.
Genom åren har Vecko-Revyn genomgått flertalet förvandlingsnummer. Från början var det en månadstidning för hela familjen. Under 40- och 50-talet blev det en novelltidning, för att under 60- och 70-talet återgå till att vara en ungdomlig familjetidning. 1977 gjordes tidningen om och har sedan dess varit en ungdomstidning.
Källa: www.veckorevyn.com
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!