Vi möter upp imamen (den muslimska motsvarigheten till präst) Abdi, och person från Islamiska kulturcentret i Västerviks styrelse som valt att vara anonym. Han begär detta då han ser sig föra styrelsens talan, ej sin egen, och kommer därmed skrivas som talesmannen.
Kulturcentret uppskattar att Västerviks kommun har omkring 2 000 troende muslimer, många av dem personer som invandrat till Sverige och gjort Västervik till sitt hem. Många är oroliga efter sommarens händelser.
– Jag har bott i Sverige i 20 år och minns att man tidigare pratade om yttrandefriheten som något positivt. I dag finns ingen respekt, det känns som att man korsar en gräns när man bränner koranen, säger talesmannen.
Han menar att den eller de som genomför bränningar av koranen inte gör det med motivering av yttrandefrihet. Syftet härleds istället till rasism, islamofobi och ett förakt mot Sverige.
– Riksdag och regering måste sätta stopp för möjligheten att förnedra alla typer av heliga skrifter, inte bara koranen. Det här har inte med yttrandefrihet att göra, säger talesmannen.
I ett sekulariserat land som Sverige kan det för icke-troende vara svårt att förstå den förtvivlan och ilska som uppstår hos många muslimer efter koranbränningarna.
Finns det inte en risk att yttrandefriheten på sikt kan begränsas mer om man börjar inskränka den till fördel för religiösa skrifter?
– Jag tror inte det. När man bränner en helig bok har man korsat gränsen för yttrandefriheten. Att säga vad man tycker om en sak eller en person är yttrandefrihet men inte att förnedra och bränna något i yttrandefrihetens namn. Att bränna en koran är värre än att bränna en muslims själ.
Inom islam menar man att koranen gavs till profeten Mohammed av gud själv på 600-talet. Att skända en koran kan därmed ses som att man direkt vanärar gud.
– Koranen är mer helig än dina föräldrar. Hur skulle du känna om någon skadade dina föräldrar, frågar sig Abdi retoriskt.
Även om Sverigebilden fått sig en törn så är de båda mer oroliga för hur koranbränningarna kan splittra Sverige. Ingen av dem tror att Västervik skulle kunna se liknande upplopp som i Norrköping eller Linköping, sammanhållningen i staden mellan muslimer och icke-muslimer är bättre. Integration är en stor del av centrets arbete. Samtidigt vittnar de båda om en stor frustration bland centrets besökare.
– Många är trötta och ledsna över situationen, säger talesmannen.