Uppmärksammade kvinnodagen
Före detta polismannen Christer Ekström och socialarbetaren Elisabeth Johansson pratade om problemet med våld inom familjen när s-kvinnor i Västervik på torsdagskvällen höll ett öppet möte.
- Det har hänt mycket under de här 92 åren som kvinnodagen har funnits, men det finns fortfarande anledning att uppmärksamma den. De lagar som finns efterföljs inte alltid och i många delar av världen har kvinnor det väldigt svårt.
Bland annat tänkte hon på delar av Afrika, där könsstympning av kvinnor fortfarande är vanligt, och Indien där våldtagna kvinnor kan bli tvingade att gifta sig med sin våldtäktsman.
- FN har kritiserat att det inte görs tillräckligt för att motverka våld i hemmet, sade Lena Segerberg.
Christer Ekström har under sin tid som polis engagerat sig mycket i frågor om våld inom relationer och han pratade bland annat om varför vissa män slår kvinnor.
- Grovt kan man dela in männen i tre grupper: borderline-, psykopatisk- och överkontrollerande explosiv personlighet. Men gemensamt för alla tre är att det handlar om makt och kontroll.
Han poängterade också att det här inte är en sjukdom, utan en personlighetsstörning. Något som man är född med och som kommer fram när personen inte fått med sig grundläggande värderingar från barndomen och lärt sig självkontroll.
Christer Ekström berättade också att antalet anmälda våldsbrott inom hemmet har ökat från 14 000 om året 1986 till 30 000.
- Vi har lyft fram frågan på ett sätt som gör att folk vågar anmäla. De ser att det inte bara är de själva som drabbas.
Däremot tror han inte att brotten egentligen har ökat.
- Det är inget nytt att det förekommer misshandel inom relationer, men vi ska komma ihåg att det var först 1982 som det blev ett allmänt åtalsbrott. Innan dess var kvinnan tvungen att anmäla mannen, nu kan en åklagare gå vidare med förundersökning ändå.
Det var alltså ett allmänt åtalsbrott om en kvinna slog en man, men inte tvärtom.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!