Uppgörelse räddad i sista stund
Både kommunal och vårdförbundet vägrade gå med på avtalet om intraprenad för de anställda på Sundsgården och Nynäsgården. - Vi kan inte skriva bort las-reglerna, säger kommunals ombudsman Glenn Holmberg.
Glad i dag. Intraprenadchefen Jan-Inge Gustafsson kan fortsätta planera starten som sker efter nyår.Foto: Anders Jacobsson
Foto:
Därmed var intraprenaden hotad och nu blev det bråttom att hitta en lösning. Omedelbart efter mötet med personalen vände ombudsmännen tillsammans med blivande intraprenadchefen Jan-Inge Gustafsson mot Västervik för att träffa personalchefen och socialchefen.
Ganska snabbt var man överens om att ta bort den klausul om eget las-område som fanns inskrivet i överenskommelsen om intraprenaden. Med det så finns det inget som skulle kunna stjälpa intraprenaden när ärendet kom upp i fullmäktige några timmar senare. Och så blev det också. Beslutet togs i stor enighet.
I det ursprungliga förslaget till överenskommelse var intraprenaden i Hjorted upptaget som ett eget las-område. Alltså en utbrytning från det stora las-område som gäller för hela Västerviks kommun. Något som personalen hade uppfattat som positivt. Framför allt med tanke på att intraprenaden själv skulle kunna rekrytera och tillsätta både vikarier och tillsvidareanställda utan hänsyn till det stora las-området i kommunen. Samtidigt skulle inarbetade las-dagar gälla för hela kommunen.
- Det hade varit ett brott mot den centrala avtalet, säger Glenn Holmberg. Det går inte att göra undantag från reglerna och ha öppet åt ett håll och stängt åt det andra.
Glenn Holmberg betonar att facken inte på något sätt vänder sig mot själva driftsformen som ger de anställda mer att säga till om. Han tror inte heller att det kommer att bli några större förändringar när det gäller möjligheten att påverka personalrekryteringarna när man nu måste följa de gängse reglerna om anställningsskydd.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!